Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Όσο θα γίνεται αυτό, το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θέτει νέους όρους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι να μείνουν προσηλωμένοι σε αυτό το πρόγραμμα, ώστε να είναι το τελευταίο. Πρόκειται για την προσέγγιση της γαλλικής πλευράς, όπως τη διατύπωσε σε ερώτηση της «Ν», ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος αναφορικά με τη μεταρρύθμιση την οποία προωθεί στη γαλλική αγορά εργασίας, εκτιμώντας ότι στο πρώτο της σκέλος θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Αν και αναγνώρισε τα ρίσκα και τις δυσκολίες στην αποδοχή της νέας νομοθεσίας από τη γαλλική κοινωνία, δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τη νέα νομοθεσία, υπογραμμίζοντας ότι θα την πλαισιώσει με παρεμβάσεις ενίσχυσης της επαγγελματικής κατάρτισης.
Μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος μετέφερε την πρόθεση να θέσει στη Γερμανία το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, μέσα στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην προοπτική αμοιβαιοποίησης κρατικών χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, επανέλαβε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, τονίζοντας όμως ότι ένα αντίστοιχο εργαλείο δεν θα μπορεί να αφορά παλιά χρέη, όπως της Ελλάδας, αλλά μελλοντικές χρήσεις.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αυτές πρέπει να εφαρμοστούν επειδή είναι απαραίτητες για τους Έλληνες, «όχι επειδή τις ζητά το Eurogroup», προκειμένου η Ελλάδα να περάσει «από την επιδοτούμενη ανάπτυξη στην υπεύθυνη ανάπτυξη». Εξάλλου, αναφερόμενος ευρύτερα στην παράμετρο της αλληλεγγύης, «η οποία έλειψε από την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έσφαλε», παρέχοντας ψεύτικα στοιχεία για την οικονομία της.
Επιπλέον, ερωτηθείς για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει ένα σενάριο με συνοδευτικά μέτρα -όπως μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης- για την περίπτωση που η Ελλάδα θα χρειάζεται βοήθεια να βγει στις αγορές. Σημειωτέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας σχολίασε ευρύτερα πως η Ευρωζώνη διαθέτει ήδη ευρωπαϊκό ταμείο, δηλαδή τον ESM, τον οποίο «απλώς δεν έχουμε αξιοποιήσει σωστά». Παράλληλα, εμφανίστηκε επικριτικός για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Ευρωζώνη διαθέτει κοινό νόμισμα χωρίς κοινό προϋπολογισμό. «Χρειαζόμαστε βέβαια και κοινές ευθύνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι διαβλέπει, μετά τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, ισχυρό μομέντουμ για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, προς την κατεύθυνση κοινού προϋπολογισμού αλλά και κοινής εκτελεστικής εξουσίας, αναδεικνύοντας ως απώτερο στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Υπογράμμισε, δε, ότι ο οδικός χάρτης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές, οι οποίες κατά τη γνώμη του θα στείλουν εκ των πραγμάτων ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: «ναι ή όχι» στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη σήμερα παραπέμπει σε μια ερωτική ιστορία που καταλήγει στον συμβολαιογράφο. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τον συμβολαιογράφο και να τα βρούμε μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές ο ίδιος δεν κέρδισε κάποια μάχη, αλλά απλώς οι Γάλλοι επέλεξαν τις δικές του πιο καθησυχαστικές απόψεις. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θέλει «πολλή δουλειά» και πως «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τις ακραίες δυνάμεις».
Πηγή: Ναυτεμπορική, του Βασίλη Κωστούλα