Το Συντηρητικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, με βάση το κοινό exit poll των BBC, ITV και Sky News.
Οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί εμφανίζονται να λαμβάνουν 314 έδρες, 17 λιγότερες από όσες διέθεταν, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 326 εκ των 650 για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα φέρεται να λαμβάνει 266 έδρες, ενισχύοντας τις δυνάμεις του κατά 34 έδρες, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες λαμβάνουν 14, ενισχυόμενοι κατά 5 έδρες, ενώ το κεντροαριστερό - εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 34 έδρες, χάνοντας 22 σε σχέση με τις εκλογές του 2015.
Η βρετανική λίρα σημείωσε «βουτιά» μετά την ανακοίνωση του exit poll.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής.
Χάνει το στοίχημα η Μέι;
Περί τα 45,8 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους 650 εκπροσώπους τους στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.
Η Τερέζα Μέι είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, ώστε να ενισχύσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Εάν ωστόσο το exit poll επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα, η απερχόμενη πολιτικός μοιάζει να χάνει το πολιτικό της στοίχημα.
Οι Συντηρητικοί εμφανίζονται να χρειάζονται τη στήριξη άλλων 12 βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το οικολογικό Πράσινο Κόμμα αναμένεται να διατηρήσει τη μία και μοναδική έδρα του, ενώ το κεντροαριστερό, ουαλικό εθνικιστικό Plaid Cymru (Το Κόμμα της Ουαλίας) φαίνεται να διατηρεί τους τρεις βουλευτές του.
Αλλαγή συσχετισμών;
Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας της συντηρητικής κυβέρνησης Μάικλ Φάλον επιχείρησε να υποβαθμίσει τα αποτελέσματα του exit poll, συνιστώντας αναμονή για τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.
Ο Τζον ΜακΝτόνελ, ανώτερο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, συμφώνησε με τον κ. Φάλον, ωστόσο σημείωσε ότι, εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, «η φύση της πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει».
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, οι Συντηρητικοί έχουν ελπίδες να κερδίσουν την αυτοδυναμία, καθώς από τις πρώτες περιφέρειες όπου έχει διεξαχθεί καταμέτρηση, φαίνεται να ενισχύουν τα ποσοστά τους.
Σκληρό χτύπημα τόσο στην παρουσία τους στο βρετανικό κοινοβούλιο, όσο και στις ελπίδες τους για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας φαίνεται να δέχονται οι Σκωτσέζοι εθνικιστές του SNP.
Όζμπορν: Η Μέι θα αντιμετωπίσει συζήτηση για τη στρατηγική της
Η Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ο τέως υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Οσμπορν στο τηλεοτπικό δίκτυο ITV.
Δηλώνοντας ότι η κ. Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο, για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας.
«Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».
Πηγή: naftemporiki.gr
Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.
Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.
Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.
Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.
Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα. Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.
Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες.
Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP