Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας κατά της απελευθέρωσης των Κυριακών στο εμπόριο, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών.

 

Στην πρωτεύουσα σε κινητοποιήσεις είχε καλέσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, όπως επίσης η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος, που είχαν καλέσει τους εμπόρους να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά.

 

Οι εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού και έκαναν πορεία ως την Καπνικαρέα.

Στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πορεία πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Συντονισμού Δράσεων Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

 

Πορεία διαμαρτυρίας του ΕΚΑ κατά της απελευθέρωσης των Κυριακών
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έκλεισαν συμβολικά τις εισόδους καταστημάτων που ανέβασαν σήμερα ρολά, και ανήρτησαν πανό.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καλέσει τους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα τους σήμερα συμμετέχοντας στην απεργία που γίνεται πανελλαδικά.
«Ζητήσαμε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σήμερα και το ίδιο θα κάνουμε κάθε φορά που θα γίνεται μια επέμβαση για τις Κυριακές σε ένδειξη διαμαρτυρίας» είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης.

 

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντέδρασαν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι στο κέντρο της Πάτρας.

 

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος, «σήμερα γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο και δίνουμε μία απάντηση σε αυτούς που επιχειρούν να πάρουν την Κυριακή». Όπως υποστήριξε, «αυτό είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό, διότι πίσω από το άνοιγμα της αγοράς, αυτό που θέλουν, είναι να κλείσουν τα μικρά καταστήματα, ώστε το μεγάλο μερίδιο να το πάρουν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα».

 

Διαμαρτυρία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ.

 

Να σημειωθεί ότι λίγα καταστήματα άνοιξαν σήμερα το πρωί στην Πάτρα, όπου και αυτά έκλεισαν μετά τις κινητοποιήσεις.

 

Στα Χανιά η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική, με τους καταναλωτές να επιλέγουν μάλλον τις παραλίες από τα ψώνια.

 

Τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν βρίσκονται στο κέντρο και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι.

 

Ανοικτά ήταν τα καταστήματα στις οδούς Ανδρέα Παπανδρέου, Τζανακάκη, Χατζημιχάλη, Γιάνναρη και Σκαλίδη ενώ άνοιξαν και καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες.

 

Το πρωί, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο του Κάτωλα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

«Τα καταστήματα και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το Κυριακάτικο άνοιγμα, είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Βουρλάκης.

 

«Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τους καλούμε να διαφυλάξουν την κυριακάτικη αργία», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.

 

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση μοίρασαν φυλλάδια σε πολίτες καθώς και σε καταστήματα που άνοιξαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τάχθηκε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων το οποίο με ανακοίνωσή του καλούσε τους πολίτες να μην κατέβουν για ψώνια στην αγορά.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική