Εμείς δεν είμαστε δογματικοί, συζητούμε, ενώ και μέσα στην Εκκλησία έχουν ωριμάσει απόψεις για την ανάγκη αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή

 

«Υπάρχει μια προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και η χθεσινή συνάντηση που είχαμε με την αντιπροσωπεία της ιεραρχίας με επικεφαλής τον Μακαριότατο, βοήθησε στην κατεύθυνση να εξηγηθούν ζητήματα και να αρθούν παρεξηγήσεις», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στη Βουλή την επομένη της συνάντησης πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου στο Μαξίμου.

 

Παράλληλα υπογράμμισε τον ρόλο της Εκκλησίας, αλλά και τις σχέσεις της με το κράτος με βάση το Σύνταγμα. «Οι σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με την Εκκλησία είναι οι σχέσεις που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, σχέσεις συνεργασίας, σχέσεις οι οποίες αποβλέπουν στη βελτίωση της χώρας μας, στο να βγει η χώρα μας από την κρίση και εκεί ο καθένας κρίνεται από τη στάση του. Η πρόσφατη συμπεριφορά της Εκκλησίας, στην περίοδο της κρίσης με το αναπτυγμένο φιλανθρωπικό της έργο είναι ένα σημαντικό στοιχείο που βοηθάει στην κατεύθυνση της συνεργασίας επ’ ωφελεία του λαού», τόνισε ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού.

 

Εμείς δεν είμαστε δογματικοί, συζητούμε, ενώ και μέσα στην Εκκλησία έχουν ωριμάσει απόψεις για την ανάγκη αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, υπογράμμισε ο υπουργός. Για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης ο Ν. Φίλης είπε: «το πρώτο στο οποίο συμφωνήσαμε και συμφωνούμε είναι ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση στην Ελλάδα την έχει το κράτος με τα αρμόδια όργανά του. Βεβαίως η Εκκλησία μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις της και οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη το διάλογο που αναπτύσσεται ευρύτερα γύρω από ζητήματα όπως είναι το μάθημα των Θρησκευτικών. Αυτό κάναμε επί μεγάλο διάστημα. Ίσως να μην έφτανε για την Εκκλησία αυτός ο διάλογος. Ποτέ δεν τελειώνει ο διάλογος».

 

Ακόμη συμφωνήθηκε «να εφαρμοστούν φέτος τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πολιτείας, με το υλικό που έχει διανεμηθεί ήδη με τα περυσινά βιβλία τα οποία αποτελούν πηγές για το μάθημα». Μάλιστα ο υπουργός υπενθύμισε ότι και τα βιβλία που διδάσκονται σήμερα είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας όταν εκδόθηκαν.

 

Φέτος, είπε ο υπουργός, θα γίνει η αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων, όπως γίνεται με όλα τα μαθήματα, και ότι πριν γραφτεί το νέο σχολικό βιβλίο θα υπάρξει διάλογος με τους εκπαιδευτικούς και με εκκλησιαστικούς φορείς για την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών.

 

Η κυβέρνηση σέβεται το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών και αναγνωρίζει τον ρόλο της θρησκείας στη ζωή τους, τόνισε ο Ν. Φίλης υπογραμμίζοντας ότι «το μείζον είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης». Το Σύνταγμα προσδιορίζει ως αποστολή του σχολείου την «εθνική και θρησκευτική αγωγή» και όχι την «χριστιανική ή ακόμη περισσότερο την ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση» είπε ο υπουργός Παιδείας και σημείωσε με νόημα: «μερικές φορές στο δημόσιο διάλογο ηθελημένα ή αθέλητα παραποιείται αυτή η ρητή συνταγματική διάταξη».

 

Για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να γίνουν μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών, με έμφαση στον ορθόδοξο πολιτισμό. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει «νομικές, εσωτερικές και διεθνείς δεσμεύσεις» για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα μας και «όταν αναγνωρίζουμε ως κράτος ότι οι μουσουλμάνοι στη χώρα μας, είναι θρησκευτική μειονότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την άποψη που έχουν οι συγκεκριμένες μειονότητες για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, και αυτή η διδασκαλία δεν είναι υποχρεωτική είναι προαιρετική». Ο Ν. Φίλης καταδίκασε τους «λογής – λογής φονταμενταλισμούς», όπως τον ισλαμικό, που προκαλούν αρνητικές εξελίξεις.

 

Ανάφερε ακόμη ο υπουργός Παιδείας ότι «σε συνθήκες πολυφυλετικές πολυγλωσσικές στις σχολικές τάξεις επιδιώκουμε μια προσέγγιση στα παιδιά αυτά από όπου και αν προέρχονται και όχι μια επιδίωξη κατηχητισμού». Και σημείωσε ότι για τα θέματα αυτά υπάρχει ανοιχτός διάλογος και ανάμεσα στους θεολόγους και στην Εκκλησία καθώς και μέσα στην Εκκλησία έχουν ωριμάσει απόψεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη αλλαγής του μαθήματος των θρησκευτικών σε μια κατεύθυνση γνώσης των θρησκειών και όχι ομολογιακού ή κατηχητικού χαρακτήρα.

 

Πηγή: Αυγή