Γαλλία: Ο Μισέλ Μπαρνιέ νέος πρωθυπουργός της χώρας

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου, δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο δύο μηνών μετά τις ατελέσφορες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας σε μια προσπάθεια να σπάσει το μετεκλογικό πολιτικό αδιέξοδο.

Το παλάτι των Ηλυσίων ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Μπαρνιέ είχε «επιφορτιστεί με το σχηματισμό μιας ενωτικής κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει τη χώρα και τους Γάλλους».

Ο Μπαρνιέ 73 ετών, είναι βετεράνος του συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας, Les Républicains (LR).

Οι πιέσεις είχαν αυξηθεί προς τον Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές που κατέληξαν να τον αποδυνάμωσαν, με το δικό του κεντρώο στρατόπεδο να χάνει έδρες, ενώ άλλες δυνάμεις δεξιά και αριστερά δεν είχαν απόλυτη πλειοψηφία.

Η επικείμενη προθεσμία για την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα —ιδιαίτερα επείγουσα δεδομένης της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας— είχε προσθέσει τον επείγοντα χαρακτήρα για την έξοδο από το αδιέξοδο.

Ο Μπαρνιέ, ένας πρεσβύτερος πολιτικός της LR, αρνήθηκε να σχολιάσει την έκρηξη των εικασιών γύρω από την υποψηφιότητά του ή για τυχόν άμεσες ανταλλαγές με το παλάτι των Ηλυσίων.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ως ένας φαινομενικά πιο βιώσιμος υποψήφιος από τον Xavier Bertrand, έναν περιφερειακό πρόεδρο της LR που κόντεψε να κατακτήσει τη θέση την Τετάρτη, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ο διορισμός του Μπαρνιέ είναι μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων για τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ στις συνομιλίες για το Brexit με τη Βρετανία, ο οποίος διαγωνίστηκε για να είναι ο προεδρικός υποψήφιος της LR στις εκλογές του 2022 στη Γαλλία, αλλά έχασε από την αντίπαλό του Valérie Pécresse.

Αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο με λιγότερο από 5 τοις εκατό των ψήφων και ο Μακρόν επανεξελέγη αφού κέρδισε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο.