Κούγιας για Λύτρα: «Υπερβολική η ποινική δίωξη εις βάρος του, η παραδοχή της πράξης του έχει ανδρικά χαρακτηριστικά»

Ο γνωστός ποινικολόγος, μιλώντας για τον συνάδελφό του, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος. Μου ετέθη υπόψιν μου και η δικογραφία και η ιατροδικαστική έκθεση και είδα ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του, ήταν υπερβολική. Πρώτα να πω κάτι, ήταν απαράδεκτη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση το παραδέχτηκε και ο ίδιος, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης, δεν είναι ένα τυχαίο παιδί. Αυτοδημιούργητο παιδί και με καλά χαρακτηριστικά. Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, παραδέχθηκε την πράξη, θα μπορούσε να αποφύγει να παραδεχθεί την πράξη του. Και να επιμένει στην αρχική του θέση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν είναι το ζητούμενο, γιατί αυτό είναι θέμα ουσίας. Έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση αυτή δυο πολύ σοβαρά νομικά θέματα. Δεν είμαι δικηγόρος υπερασπίσεώς του, όμως είμαι υποχρεωμένος να πω την άποψή μου, που συμμερίζονται και όλοι οι συνάδελφοί μου, αυτοί που γνωρίζουν ποινικό δίκαιο».

«Είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του, ο Άρειος Πάγος έχει νομολογήσει ότι αυτά τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, είναι πλημμέλημα, όχι κακούργημα, Έχει νομολογήσει ότι αυτά τα χτυπήματα συνιστούν το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που είναι πλημμέλημα», σημείωσε και είπε στην συνέχεια ότι, «Από τότε που υπάρχει το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα, αυτά τα χτυπήματα, το κάταγμα στη μύτη, το κάταγμα σ' ένα δάχτυλο, οι εκχυμώσεις στο πρόσωπο δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ ως "βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη". Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη δηλαδή κακούργημα, είναι αυτά που του προκαλούν μόνιμη αναπηρία ή ακρωτηριασμό ή μια μακροχρόνια στέρηση να χρησιμοποιεί βασικά μέρη του σώματός του».

Και τόνισε πως, «έπρεπε να του επιβληθεί δίωξη για επικίνδυνη βλάβη και για ενδοοικογενειακή βία, τα οποία δεν δικαιολογούν προσωρινή κράτηση».

Εξήγησε επίσης ότι, αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν είναι ύποπτος τέλεσης της πράξης, ούτε ύποπτος φυγής.

«Κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντα», είπε αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον ίδιο και επανέλαβε πως, «όταν κάνει κάποιος κάτι και το παραδέχεται ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά».

«Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο γι’αυτό που έκανε, έχει καταστραφεί» και μεταξύ άλλων τόνισε «είναι 100% κακοποιητής» ο κ.Λύτρας, σημείωσε πως, «είναι εντελώς διαφορετικό να έχει διαπράξει πλημμέλημα και να τον κατηγορείς για κακούργημα», για να καταλήξει πως «ασκούνται υπερβολικές ποινικές διώξεις».