5 Απριλίου : Οι τρεις σημαδιακοί rock θάνατοι

5April
Photos by Wikimedia Commons & Facebook

Μία αποφράδα ημερομηνία για τη rock μουσική

Σαν σήμερα 5 Απριλίου, τρεις πολύ σημαντικές προσωπικότητες του rock έφυγαν από τη ζωή με άδοξο κατά κύριο λόγο τρόπο. Είτε από φυσικά αίτια, είτε χάνοντας τη μάχη με την κατάθλιψη και τα ναρκωτικά, η ιστορία είναι γεμάτη από rock ήρωες που έφυγαν μάταια και που σε κάθε περίπτωση, είχαν πολλά περισσότερα να δώσουν. Κάποια λόγια για τον καθένας ως φόρο τιμής και ελάχιστο "ευχαριστώ" για την σπουδαία προσφορά τους:

1) Kurt Cobain

Μάρτυρας της γενιάς Χ και μέλος του "club των 27" (rock είδωλα που έφυγαν από τη ζωή στα 27 τους χρόνια). Ο ευαίσθητος Kurt Cobain της ταλαιπωρημένης παιδικής ηλικίας και της εύθραυστης ψυχολογίας, δεν άντεξε το βάρος από την τεράστια επιτυχία των Nirvana. Μετά το Nevermind δεν υπήρξε ποτέ ο ίδιος, χάθηκε σε ένα κρεσέντο από καταχρήσεις και αδυναμία ελέγχου του εαυτού του. Στις 8 Απριλίου του 1994 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Είχε αυτοκτονήσει τρεις ημέρες πριν με την καραμπίνα του. Δίπλα του βρέθηκε το σημείωμα αυτοκτονίας που έκλεινε με το στίχο του Neil Young "It's better to burn out than to fade away...".

2) Layne Staley

Ομόσταβλος του Cobain, τραγουδιστής των Alice in Chains, από τους πλέον ταλαντούχους της γενιάς του και της grunge σκηνής του Seattle. Οι φωνητικές αρμονίες με τον κιθαρίστα Jerry Cantrell, σε τραγούδια όπως τα No Excuses, Rooster κ.α. θεωρούνται από τις καλύτερες διφωνίες στη ροκ μουσική. Εξίσου ταλαιπωρημένος με τον Cobain, αποξενωμένος από τον πατέρα του, λέγεται ότι ο τελευταίος τον επισκέφτηκε μετά από χρόνια έτσι ώστε να του ζητήσει λεφτά για ναρκωτικά, τα οποία και έπαιρνε μαζί με το γιο του. Μετά το 1996 αποσύρθηκε εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας, με τις σποραδικές φωτογραφίες να δείχνουν έναν άνθρωπο εξουθενωμένο και ανήμπορο. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 19 Απριλίου 2002, με το θάνατο να τοποθείται δύο βδομάδες πριν. Το σώμα του ζύγιζε 39 κιλά και βρισκόταν σε αποσύνθεση. Ο Staley είχε ύψος 1.83...

3) Paul O'Neill

Μια μεγάλη απώλεια ήταν αυτή του παραγωγού και promoter συναυλιών Paul O'Neill πριν από 7 χρόνια. Έχοντας υπάρξει στέλεχος της βιομηχανίας από πολύ νωρίς και από διάφορα πόστα, κάθεται στην κονσόλα του παραγωγού για λογαριασμό των σπουδαίων Savatage και αναπτύσσει μαζί τους μια σχέση που αποτέλεσε τη βάση για το σημαντικότερο του project. Οι Trans-Siberian Orchestra είναι ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο το οποίο παίρνει σάρκα και οστά και γίνονται ένα από τα σπουδαιότερα ονόμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο τύπος τους χαρακτηρίζει ως συνδυασμό των Pink Floyd με τους The Who και τους Yes, οι συναυλίες τους αποτελούν οπτικοακουστική εμπειρία και τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα. Ο Paul O'Neill πέθανε άδοξα από υπερβολική δόση συνταγογραφημένων φαρμάκων, με τα οποία αντιμετώπιζε χρόνιες ασθένειες του. Ήταν μόλις 61 ετών.