Έφυγε από τη ζωή ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής John Sinclair

John Sinclair
Photo by WWOZ 90.7 FM New Orleans (FB Page)

Ο Sinclair ήταν επίσης manager των θρυλικών MC5

Πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας, ποιητής, manager των MC5, ινστρούκτορας, ηγέτης κινημάτων αντικουλτούρας. Ο Τζον Σινκλέρ έζησε μία γεμάτη ζωή, φεύγοντας από τη ζωή στις 2 Απριλίου, στα 83 του χρόνια. Μεταξύ άλλων, έγινε και το θέμα και τίτλος ενός τραγουδιού του John Lennon, από το Some Time in New York City album του 1972.

Γεννημένος στο Flint του Michigan, πατρίδα των Grand Funk Railroad και του σκηνοθέτη Michael Moore, εμπνεύστηκε από την έντονη κοινωνική και πολιτική ζύμωση της εποχής, ξεκινώντας τον ακτιβισμό και την αρθρογραφία κατά τη δεκαετία του 60. Υπήρξε διαχειριστής των υποθέσεων των συμπατριωτών του MC5 από το 1966 έως το 1969, ενώ ήταν φυσικά παρών κατά την ιστορική εμφάνιση του γκρουπ έξω από το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο το 1968, κατά την οποία έγιναν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές.

Την επόμενη χρονιά ο Sinclair καταδικάστηκε σε φυλάκιση λόγω της κατοχής μαριχουάνας. Ο γνωστός ακτιβιστής Abbie Hoffman διέκοψε τη συναυλία των The Who στο festival του Woodstock, ώστε να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση του Sinclair. Ο Pete Townshend τον χτύπησε με την κιθάρα του και ο Hoffman απομακρύνθηκε από τη σκηνή. Το 1971, ο John Lennon, η Yoko Ono, ο Stevie Wonder, ο Bob Seger κ.α., μαζεύτηκαν στην πόλη Ann Arbor του Michigan για να διαμαρτυρηθούν επίσης για τη φυλάκιση του Sinclair. Ο τελευταίος αποφυλακίστηκε τρεις μέρες αργότερα.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο John Sinclair έγραφε ποίηση και δοκίμια, ενώ ενίοτε έπαιζε ως DJ στη Νέα Ορλεάνη, όντας φανατικός της jazz. Υπήρξε επίσης υποστηρικτής της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης.