Συνέντευξη του Roger Waters στο Κόντρα: Οι Άγγλοι κλέψανε τα μάρμαρα, ανήκουν στον Παρθενώνα

Συνέντευξη στον Πάνο Χαρίτο όπου αποκαλεί Μαριονέτα τον Σούνακ και μιλάει για την συμπεριφορά των Βρετανών που πιστεύουν ότι παραμένουν η μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη

Video Url

 

Καβγάς για τα μάρμαρα του Παρθενώνα: Ο Ρότζερ Γουότερς μιλά στον ελληνικό ειδησεογραφικό σταθμό Kontra Channel για τα ελληνικά μάρμαρα μετά την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σουνάκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ κατηγόρησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη διπλωματική τους διαμάχη και σε σχόλια που κινδυνεύουν να εντείνουν περαιτέρω τις εντάσεις, κατέστησε σαφές ότι θέλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο επίκεντρο της διαμάχης να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Το τελευταίο επεισόδιο σε μια διαμάχη αιώνων πυροδοτήθηκε όταν ο Σουνάκ ακύρωσε ξαφνικά μια συνάντηση που είχε οριστεί για την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Sunak, αυτό συνέβη επειδή η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να «τηρήσει» τις «διαβεβαιώσεις» που είχε δώσει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του για να συζητήσει δημόσια «αρχαία παράπονα» για τα γλυπτά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κλιμάκωσε τον λεκτικό πόλεμο με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπάθησε να "σταθεί" για τα αμφισβητούμενα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ότι αθέτησε μια υπόσχεση προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης, εν τω μεταξύ, είπε ότι η διαμάχη βοήθησε να τραβήξει τη διεθνή προσοχή στη μακροχρόνια αξίωση της Ελλάδας για τα τεχνουργήματα, μέρος μιας ζωφόρου 2.500 ετών που πήρε από την Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν.

Τα αντικείμενα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Οι δύο ευρωπαίοι σύμμαχοι με κεντροδεξιές κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαμάχη από τη Δευτέρα, όταν ο Σουνάκ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν από την έναρξη.