Η Ευρώπη στις φλόγες ζει το πιο θερμό καλοκαίρι

Ευρώπη και Αφρική ζουν δύσκολες καταστάσεις με ανεξέλεγκτες πυρκαγιές λόγω των καιρικών συνθηκών, περισσότεροι από 30 νεκροί στην Αλγερία.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Σικελία όπου είχε κλείσει το αεροδρόμιο στο Παλέρμο

Με τη βοήθεια κατοίκων, εκατοντάδες πορτογάλοι πυροσβέστες αγωνίζονταν χθες Τρίτη να σβήσουν τις φλόγες σε εθνικό πάρκο κοντά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κασκάις, όμως ισχυροί άνεμοι περιέπλεκαν τις προσπάθειές τους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας] σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις, που έχει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, της Λισαβόνας.

Πάνω από 600 πυροσβέστες με 189 οχήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αεροσκάφη συμμετείχαν επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης, όμως σταμάτησαν να επιχειρούν αφού έπεσε το σκοτάδι.

Σε χωριό που πλήττεται από τη φωτιά, απελπισμένοι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν τις φλόγες.

«Ο φόβος μας είναι πως θα φτάσει στα σπίτια», εξήγησε η 34χρονη Ινές Φιγκερέντου, καθώς ο καπνός γέμιζε τον αέρα. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με κουβάδες (...) αλλά δεν καταφέρνουμε και πολλά».

Ο δήμαρχος της Κασκάις, ο Κάρλους Καχέιρας, τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι άνεμοι, που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, προσθέτοντας πως αρκετοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προληπτικά.

Κάτοικοι χρησιμοποίησαν αναπηρικά αμαξίδια για να απομακρύνουν ανθρώπους που αδυνατούσαν να φύγουν.

Οι πυροσβέστες «κάνουν ό,τι μπορούν», είπε ο Μιγκέλ Μεντέιρους, κάτοικος που βοηθά στην προσπάθεια κατάσβεσης, όμως η κατάσταση «είναι δύσκολη για όλους».

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν υποστεί καταστροφές σπίτια και δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί ως τώρα.

Η Πορτογαλία, που μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από το κύμα καύσωνα και τις πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, συχνά συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φωτιές, σύμφωνα με δεδομένα της ΕΕ.

Τον Ιούλιο καταγράφονται ταυτόχρονα καύσωνες από την Κίνα ως τις ΗΠΑ και τη νότια Ευρώπη, που διευκολύνουν τις δασικές πυρκαγιές, προκαλούν ελλείψεις νερού και μεγάλη αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν δύσκολη μάχη χθες Τρίτη το βράδυ για να περιορίσουν πυρκαγιά που εξαπλώνεται σε περιοχή νότια της Ντουμπρόβνικ, στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική, καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν αεροσκάφη να επιχειρήσουν κι αναφέρθηκαν εκρήξεις ναρκών.

Νότιοι άνεμοι που μοιάζουν με «τυφώνα» στο καντόνι Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα ενίσχυσαν «εκτεταμένη» πυρκαγιά σε περιοχή της υπαίθρου στην κοινότητα Ντουμπρόβνικ Πλατ, κατά την ένωση πυροσβεστών της Κροατίας.

Η περιοχή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη, κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Κροατία.

Περίπου 130 πυροσβέστες απ’ όλη τη χώρα συμμετέχουν στην επιχείρηση. Δυο αεροσκάφη Καναντέρ που επιχείρησαν το πρωί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, καθώς οι άνεμοι δεν επέτρεπαν να συνεχίσουν.

Σύμφωνα με την οργάνωση των συλλογικού φορέα των μελών του κροατικού πυροσβεστικού σώματος, δεν απειλούνται «κτίρια», τουλάχιστον «μέχρι στιγμής».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Du List ανέφερε ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν εκρήξεις ναρκών, κληρονομιάς του πολέμου που μαινόταν τα χρόνια του 1990, όταν διαλυόταν η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Η πυροσβεστική δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Άλλη πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση βρισκόταν σε εξέλιξη στην κομητεία Σπλιτ-Δαλματίας χθες, με 65 πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη να επιχειρούν για να την ελέγξουν.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα στρατιωτικοί, έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που σάρωσαν τη βορειοανατολική Αλγερία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και συνέχιζαν να μαίνονται χθες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ της Δευτέρας.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας των πυρκαγιών, που πλήττουν κάπου δεκαπέντε νομούς στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι στρατιώτες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες καθώς απομακρύνονταν από την Μπένι Κασίλα, στον νομό Μπετζάγια (ανατολικά), μαζί με κατοίκους κοντινών κωμοπόλεων, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Στη γειτονική Τυνησία, στην παραμεθόρια περιοχή Ταμπάρκα (βορειοδυτικά), αναζωπυρώθηκαν πυρκαγιές που είχαν προκαλέσει ήδη μεγάλη καταστροφή την περασμένη εβδομάδα. Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε μεγάλες ζημιές στη Νέφζα, 150 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, όπου επιχειρούσαν εναέρια μέσα.

Περίπου 300 κάτοικοι χωριού, του Μελούλα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν «διά θαλάσσης» προληπτικά, εξαιτίας των ισχυρών ριπών ανέμου που τροφοδοτούσαν τις φλόγες, δήλωσε ο Χουσέμ Εντίν Τζαμπάμπλι, εκπρόσωπος της εθνικής φρουράς της Τυνησίας.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, καταμετρήθηκαν 97 εστίες φωτιάς σε 16 νομούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ενισχυόμενες από τους ανέμους, οι φλόγες έφθασαν σε κατοικημένες περιοχές σε τρεις νομούς, όπου δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα 1.500 κάτοικοι, κατά την ίδια πηγή.

Η Αλγερία είναι αντιμέτωπη με καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 48 ° Κελσίου χθες, με αποτέλεσμα η χλωρίδα να είναι εντελώς ξηρή επιτείνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Στην Τυνησία, τα θερμόμετρα έδειξαν 49 ° Κελσίου.

Ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Περίπου 8.000 εργαζόμενοι της πολιτικής προστασίας και 525 οχήματα συνέχιζαν τη νύχτα τις προσπάθειες κατάσβεσης σε 11 νομούς, όπου πυρκαγιές ρήμαξαν δάση και καλλιέργειες. Αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετείχαν επίσης στις επιχειρήσεις.

Η γενική εισαγγελία στην Μπετζάγια έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια των πυρκαγιών και να ταυτοποιηθούν οι δράστες πιθανών εμπρησμών.

Κάθε καλοκαίρι το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Αλγερίας δοκιμάζονται από πυρκαγιές, φαινόμενο που επιδείνωσε η κλιματική αλλαγή, φέρνοντας ξηρασίες και καύσωνες.

Τον Αύγουστο του 2022, γιγαντιαίες πυρκαγιές είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 37 ανθρώπους.

Το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν οι πιο πολύνεκρες πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες, με πάνω από 90 νεκρούς, ιδίως στην Καβυλία.