Πρόστιμα 1,44 εκατ. ευρώ για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις σε 3 μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνεται, σε ελέγχους της ΔΙΜΕΑ διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 "Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων".

Συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει πως επιβάλλεται:

-Πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «Πλαίσιο COMPUTERS AEBE».
-Πρόστιμο 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε».
-Πρόστιμο 360.000 ευρώ στην εταιρεία «Praktiker Hellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».

O Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Μετά από ελέγχους σε μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών διαπιστώσαμε παραβάσεις που ξεπερνούν τα 1,4 εκατ. ευρώ. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: παραπλανητικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών δεν γίνονται ανεκτές. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα ενταθούν. Δε θα επιτρέψουμε καμία παράνομη πράξη που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πρόστιμα σε εταιρείες delivery για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη διακοπή της παράδοσης παραγγελιών κατά τις ώρες του καύσωνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε:

"Εχθές, ημέρα του ακραίου καύσωνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας - κατόπιν δικής μου σκέψης-, προέβη στην εξής ενέργεια: έκανε παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη Wolt.

Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα».

Συμπλήρωσε πως «οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει».