Υποβρύχιο χάθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού – Ανάμεσα στους τουρίστες, Βρετανός δισεκατομμυριούχος

Photo by OceanGate

Τουριστικό υποβρύχιο που μεταφέρει όσους θέλουν να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού, αγνοείται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε εξέλιξη βρίσκεται θαλάσσια έρευνα για τον εντοπισμό του σκάφους, το οποίο δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι του, μεταφέροντας πέντε άτομα στα συντρίμμια του Τιτανικού την Κυριακή το πρωί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η εταιρία που αναλαμβάνει τέτοια τουριστικά ταξίδια, OceanGate Expeditions, επιβεβαίωσε ότι ένα από τα υποβρύχια της έχει χαθεί και ότι έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει βοήθεια από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες όσο προσπαθεί να επανακτήσει επαφή. 

Η ακτοφυλακή της Βοστώνης και η ακτοφυλακή του Καναδά αναζητούν το σκάφος, το οποίο σύμφωνα με την Daily Mail, ενδέχεται να έχει κολλήσει στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Το υποβρύχιο αφέθηκε στη θάλασσα γύρω στις 4 π.μ. της Κυριακής, αλλά έχασε την επικοινωνία με το μητρικό σκάφος λίγο αργότερα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της OceanGate, το υποβρύχιο μπορεί να αντέξει έως τέσσερα 24ωρα κάτω από το νερό με πέντε άτομα να καταναλώνουν οξυγόνο. Πάνω από 48 ώρες μετά την αποστολή διάσωσης, το τουριστικό υποβρύχιο δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Το σκάφος λειτουργεί στέλνοντας ένα μήνυμα κάθε 15 λεπτά για να δώσει σήμα σε όσους βρίσκονται στην ξηρά ότι είναι ασφαλές, ωστόσο το Sky News αναφέρει δεν έχει αποσταλεί κανένα μήνυμα. Το τελευταίο στάλθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ το σκάφος διαθέτει επαρκές οξυγόνο μέχρι τις 14:00 της Πέμπτης.

Αν και η αποστολή ξεκίνησε από τον Καναδά, η ακτοφυλακή της Βοστώνης δήλωσε στο BBC ότι ηγείται της επιχείρησης αναζήτησης. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και πέντε άτομα – αλλά δεν είναι σαφές πόσοι επέβαιναν σε αυτό. Μικρά υποβρύχια μεταφέρουν κατά καιρούς τουρίστες που πληρώνουν για να επισκεφθούν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους και ο δισεκατομμυριούχος Hamish Harding

Πιστεύεται ότι στο σκάφος βρίσκεται και ο δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, διευθύνων σύμβουλος της Acton Aviation στο Ντουμπάι, όπως αναφέρει η Daily Mail.

«Είμαι υπερήφανος που επιτέλους ανακοινώνω ότι συμμετέχω στην OceanGate Expeditions για την αποστολή RMS TITANIC, ως ειδικός αποστολής στο υποβρύχιο που κατεβαίνει στον Τιτανικό», έγραψε ο ίδιος με ενθουσιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν το υποβρύχιο εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το νερό ή αν έχει αναδυθεί και για κάποιον λόγο δεν μπορεί να επικοινωνήσει.

Η εταιρεία αυτήν την περίοδο εκτελεί την πέμπτη «αποστολή» της στον Τιτανικό από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Το εισιτήριο κοστίζει 250.000 δολάρια και το ταξίδι ξεκινά από τον Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο μετά από 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα μίνι υποβρύχιο χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί.

Ο υποναύαρχος John W. Mauger δήλωσε στο Fox News ότι το υποβρύχιο μπορεί να έχει κολλήσει στα συντρίμμια και είπε ότι η ακτοφυλακή δεν έχει τις δυνατότητες να το προσεγγίσει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το υποβρύχιο χρησιμοποιεί το Starlink του Elon Musk για να επικοινωνεί με το μητρικό του σκάφος όσο βρίσκεται μακριά από την στεριά. 

Πηγές: Guardian, Daily Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ, SKYNEWS