Κως: Η ΕΛΑΣ θεωρεί φονιά της Αναστάζια τον 32χρονο από το Μπανγκλαντες και ψάχνει τον συνεργό του

Οι ταυτόχρονες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τοποθετήσει στο «μικροσκόπιο» τον συγκάτοικο του 32χρονου, καθώς εκτιμάται ότι ο άνδρας από το Πακιστάν είναι το πρόσωπο που ενδεχομένως βοήθησε στη μεταφορά του άψυχου σώματος της 27χρονης στο σημείο που εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής στις Αλυκές. «Δεν έκανα τίποτα», ισχυρίστηκε ο 32χρονος βασικός ύποπτος για τη δολοφονία, εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο. Ελαβε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί αύριο ενώπιον της ανακρίτριας.

Το πρωί της Δευτέρας, ο 28χρονος σύντροφος της Αναστάζια κλήθηκε εκ νέου για κατάθεση, στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας. Ο άνδρας από την Πολωνία, που τη νύχτα της δολοφονίας εργαζόταν, βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας, καθώς οι Αρχές θέλησαν διευκρινίσεις σχετικά με τις τελευταίες επικοινωνίες που είχε με την 27χρονη, αλλά και περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις σχέσεις που είχε το ζευγάρι, με τον 32χρονο άνδρα από το Μπανγκλαντές. Ο συλληφθείς φέρεται να προμήθευε την άτυχη γυναίκα με χασίς, ωστόσο οι αστυνομικοί θέλουν να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα για το πόσο συχνές ήταν οι επαφές τους. Εκτός από τον 28χρονο, στο ανακριτικό γραφείο βρέθηκε χθες και η μητέρα της 27χρονης.

Γενετικό υλικό

Η σορός της 27χρονης μεταφέρθηκε τη Δευτέρα με καταμαράν στη Ρόδο, όπου θα διενεργηθεί η νεκροψία-νεκροτομή. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσο, στο άψυχο σώμα της 27χρονης υπάρχουν ενδείξεις στραγγαλισμού, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρες. Η άτυχη γυναίκα δεν φέρει κατάγματα, ούτε ίχνη ξυλοδαρμού, ενώ σαφέστερη εικόνα αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα και των υπολοίπων δειγμάτων. Στο σημείο που εντοπίστηκε το άψυχο σώμα κοντά σε υδροβιότοπο υπήρχε χαμηλή στάθμη νερού, η οποία φαίνεται ότι αλλοίωσε κάποια δείγματα που ήθελε να λάβει ο ιατροδικαστής, προκειμένου να επιβεβαιώσει το βιασμό και να ταυτοποιήσει φυσικά τον δράστη.

 

Παράλληλα, με τις έρευνες για τα αίτια θανάτου, ο ιατροδικαστής θα αναζητήσει ίχνη DNA στα νύχια της 27χρονης, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματός της, καθώς δεν αποκλείεται να πάλεψε με τον δράστη πριν από τη δολοφονία. Τυχόν ευρήματα θα τεθούν σε αντιπαραβολή με τις αμυχές που φέρει στο σώμα του ο 32χρονος άνδρας από το Μπανγκλαντές, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τις «απέκτησε» κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών. Εκτός από τον 32χρονο, οι αστυνομικοί έχουν λάβει γενετικό υλικό και από τον συγκάτοικό του, για να διαπιστωθεί εάν θα ταυτιστεί με ευρήματα που θα προκύψουν τόσο κατά την ιατροδικαστική εξέταση όσο και στην εξερεύνηση που θα γίνει στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Εκεί έχουν μεταφερθεί το σεντόνι και οι σακούλες με τις οποίες ο δράστης τύλιξε το σώμα της Αναστάζια, καθώς δεν αποκλείεται να εντοπιστούν αποτυπώματα ή ίχνη DNA.

Από… κόσκινο

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια συνεχίζεται η προσπάθεια ανάσυρσης δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο της 27χρονης, που εντοπίστηκε χωρίς κάρτα SIM σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από το τελευταίο στίγμα εκπομπής του στο Τιγκάκι. Στο κάδρο των ερευνών θα βρεθούν όλες οι τελευταίες επικοινωνίες, ενώ θα γίνει μια προσπάθεια να εξακριβωθούν οι κινήσεις του τηλεφώνου μέσω δορυφόρου, μετά την απενεργοποίησή του, μέχρι να καταλήξει στο σημείο εντοπισμού του.

Εκτός από το κινητό τηλέφωνο της 27χρονης, αναμένεται να γίνει αντίστοιχη έρευνα και σε αυτό του 32χρονου από το Μπανγκλαντές, αλλά και στη συσκευή του συγκατοίκου του από το Πακιστάν.

Στοιχεία, ενδείξεις και αντιφάσεις «φωτογραφίζουν» τον δράστη

Οι έρευνες των Αρχών έχουν επικεντρωθεί γύρω από τις κινήσεις του 32χρονου από το Μπανγκλαντές, αλλά και του Πακιστανού συγκατοίκου του. Ο συλληφθείς φέρεται να έχει υποπέσει σε σειρά από αντιφάσεις στις καταθέσεις του, αλλά και σε ύποπτες κινήσεις, οι οποίες έχουν… «αποκαλυφθεί» από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την προανάκριση. Κάμερες ασφαλείας έχουν αποτυπώσει το βράδυ της εξαφάνισης τον 32χρονο να μπαίνει στο σπίτι του μαζί τη 27χρονη και να βγαίνει μόνος του από το οίκημα, περίπου δυόμισι ώρες αργότερα. Μέσα στο χώρο έχει εντοπιστεί δείγμα DNA (τρίχες) της γυναίκας από την Πολωνία. Στο σώμα του βασικού υπόπτου, υπάρχουν αμυχές, με τις Αρχές να μην αποκλείουν ότι πρόκειται για σημάδια πάλης με το θύμα. Ταυτόχρονα, μαρτυρίες που τοποθετούνται μερικές ώρες μετά την εξαφάνιση περιγράφουν τον 32χρονο να κινείται με λερωμένα ρούχα από χώματα και χόρτα, κάτι που χαρακτηρίζεται ως ισχυρή ένδειξη ότι είχε πάει κάπου για να εξαφανίσει τη σορό της 27χρονης. Μάλιστα, το άψυχο σώμα εντοπίστηκε σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το σπίτι του 32χρονου.

Η Πολωνία ζητάει «έκδοση» του δράστη

«Είμαι συγκλονισμένος από την άγρια δολοφονία της 27χρονης Αναστάζια. Ο δράστης πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, θα ζητήσουμε από την Ελλάδα να εκδώσει τον ύποπτο σε πολωνικό δικαστήριο και να λάβει την υψηλότερη δυνατή ποινή», έγραψε σε χθεσινή ανάρτηση του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέσκι, απευθύνοντας κάλεσμα στις ελληνικές Αρχές να εκδώσουν τον ύποπτο για τη δολοφονία. Η είδηση έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ της χώρας καταγωγής της 27χρονης, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για μαρτυρικό θάνατο, συμπληρώνοντας: «Η πολωνική Δικαιοσύνη δεν έχει καμία πρόθεση να παρακολουθεί παθητικά τις ενέργειες των ελληνικών υπηρεσιών».

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Γιώργος Πρωτοψάλτης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος