Πέθανε ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης από τα μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής μουσικής της Θράκης

Πέθανε χθες Πέμπτη ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης  σε ηλικία 93 ετών. 

Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρωτή Διδυμοτείχου το 1930. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε επιδείξει μεγάλη αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, την οποία άρχισε να μελετά ερασιτεχνικά, σταδιακά έγινε το επάγγελμά του και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έκανε τα πρώτα βήματα της μεγάλης καριέρας που διέγραψε στη διάρκεια της ζωής του. Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης υπήρξε στενός συνεργάτης της Δόρας Στράτου, εξέδωσε δεκάδες δίσκους θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής, αλλά έκανε και πλήθος συναυλιών – στην αρχή μόνος του και στη συνέχεια μαζί και με τις κόρες του Λαμπριάννα και Θεοπούλα – σε όλη την Ελλάδα και σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, κάνοντας γνωστή τη μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης. Στην πορεία της καριέρας του είχε συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς τόσο από τον Έβρο, όσο όμως και από όλη την Ελλάδα.

Από μικρή ηλικία τον γοήτευαν ιδιαίτερα τα παραδοσιακά τραγούδια που άκουγε στην πλατεία του χωριού του, στο χοροστάσι που στηνόταν κάθε Κυριακή και σε διάφορες γιορτές.

Αρχιζαν τον χορό οι γυναίκες, τραγουδώντας δύο στην αρχή του χορού και δύο στο τέλος συνήθως, και κατόπιν οι άνδρες, με τη συνοδεία οργάνων, κυρίως με τη συνοδεία της γκάιντας, της φλογέρας και της λύρας που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο σε σχέση με τα νεότερα παραδοσιακά όργανα όπως κλαρίνο, βιολί, ούτι και κρουστά. Επίσης, αυτά τα παραδοσιακά τραγούδια άκουγε και στο σπίτι από τη μητέρα του Θεοπούλα και τη γιαγιά του Χρυσάνθη.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url