Πέθανε ο θρυλικός Κουβανός τραγουδιστής Pablo Milanés

Ο βραβευμένος με Grammy Κουβανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και κιθαρίστας Pablo Milanés, γνωστός για την πρωτοπορία του κινήματος Nueva Trova και για επιτυχίες όπως η Yolanda και η Amo Esta Isla, πέθανε από καρκίνο στη Μαδρίτη. Ήταν 79.

Ένας από τους πιο διάσημους διεθνώς Κουβανούς μουσικούς, ο Milanés ηχογράφησε δεκάδες άλμπουμ και περιόδευσε σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που κράτησε περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ενθουσιώδης υπέρμαχος της επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο, ο τραγουδιστής δεν φοβόταν να πει τη γνώμη του και αργότερα θρήνησε για την έλλειψη ελευθερίας και προόδου στο νησί.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο ατζέντης του σε δήλωση την Τρίτη.

 

«Με μεγάλη οδύνη και θλίψη σας ενημερώνουμε ότι ο μαέστρος Πάμπλο Μιλανές πέθανε στη Μαδρίτη τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου», ανέφερε. «Είθε να αναπαυθεί στην ειρήνη και την αγάπη που πάντα εξέπεμπε. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας».

Ο πρωθυπουργός της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο Κρουζ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του Μιλανές, λέγοντας: «Η κουβανική κουλτούρα είναι σε πένθος μετά το θάνατο του Πάμπλο Μιλανές».

 

Ο καλλιτέχνης έγινε γνωστός μετά την κουβανική επανάσταση του 1959 και κέρδισε φήμη στο νησί και πολύ πέρα ​​από αυτό ως μέρος του κινήματος Nueva Trova μαζί με τους συμπατριώτες Κουβανούς μουσικούς Silvio Rodríguez και Noel Nicola.

Η Nueva Trova, η οποία εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960, προωθήθηκε από την κυβέρνηση του Κάστρο για τους στίχους που έδωσε φωνή στις δηλωμένες πολιτικές και κοινωνικές επιταγές της, συμπεριλαμβανομένων των μαχών κατά του σεξισμού, της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού.

Video Url