Πέθανε ο Nik Turner σαξοφωνίστας των Hawkwind

Ο Nik Turner των HAWKWIND πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ο θάνατος του Turner επιβεβαιώθηκε από μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook. Η δήλωση αναφέρει: «Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Nik Turner - The Might Thunder Rider, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του το απόγευμα της Πέμπτης. Έχει προχωρήσει στην επόμενη φάση του Κοσμικού Ταξιδιού του, με οδηγό την αγάπη του οικογένεια, φίλοι και θαυμαστές. Παρακολουθήστε αυτό το χώρο για τις ρυθμίσεις του."

Ο Τέρνερ, ο ανεξάντλητος σαξόφωνο και φλάουτο συνιδρυτής των θρύλων της διαστημικής ροκ HAWKWIND, ήταν μια σημαντική δημιουργική δύναμη κατά τη διάρκεια της πιο αναγνωρισμένης και επιτυχημένης περιόδου αυτού του γκρουπ, 1969-1976. Τα περίεργα κοστούμια του, το αυτοσχέδιο παίξιμο σαξόφωνου και φλάουτου και η γενική περσόνα του wild man έγιναν εμβληματικές αναπαραστάσεις του συγκροτήματος και συνέχισε να γράφει μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους, όπως το "Brainstorm" και το "Master Of The Universe". Αφού άφησε τους HAWKWIND, ο Turner χρησιμοποίησε την ελευθερία του που ανακάλυψε πρόσφατα για να ταξιδέψει στην Αίγυπτο, όπου εντρύφησε την ιστορία και τον πολιτισμό, και έκανε επίσης μια ηχογράφηση της μουσικής του για φλάουτο στο King's Chamber of the Great Pyramid of Cheops. Το 1985, ο Turner εγκαταστάθηκε στη δυτική πλευρά της Ουαλίας, όπου δημιούργησε μια κοινότητα νέας εποχής σε μια αρκετά αγροτική, απομονωμένη περιοχή. Συνέχισε να κυκλοφορεί νέα μουσική, όπως το "Space Gypsy" του 2013 και το "Space Fusion Odyssey" του 2015.

Ο Τέρνερ ήταν απλώς ένα από τα πιο δημιουργικά μυαλά της γενιάς του. Η θητεία του με τους HAWKWIND ήταν μόνο η αρχή του ταξιδιού του προς τα απώτατα όρια του σύμπαντος της ροκ μουσικής, καθώς ο Turner θα συνέχιζε να κυκλοφορεί επίσης έναν εκπληκτικά περιπετειώδη και ποικίλο κατάλογο σόλο άλμπουμ. Οι συνεργασίες του με όλους, από τον κιθαρίστα των UK SUBS, Nicky Garratt, τον κιθαρίστα των  DOORS, Robby Krieger μέχρι τον Todd Rundgren, μαζί με τον Steve Hillage των GONG, τον ιδρυτή των AMON DÜÜL II, John Weinzierl, τον ηγέτη των DIE KRUPPS, Jürgen Engler και πολλούς άλλους, διεύρυναν τη δημιουργική του ενέργεια και έφεραν τη νέα γενιά. των οπαδών της μουσικής στο κοινό του. Μόλις φέτος είδε την επανέκδοση της απίστευτης συναυλίας του Turner, "Space Ritual 1994", τόσο ως σετ CD/DVD όσο και ως σετ τριών LP, στο οποίο φιλοξενούνται οι Helios Creed of CHROME και Genesis P-Orridge των PSYCHIC TV. 

Σε μια συνέντευξη του 2016 στο περιοδικό Psychedelic Baby, ο Turner δήλωσε σχετικά με το πώς ήταν για εκείνον να βλέπει τους παλιούς του φίλους όπως ο Lemmy, ο Kevin Ayers, ο Daevid Allen, ο Mick Farren και ο Keith Emerson να περνούν: «Λοιπόν, είναι πολύ λυπηρό, αλλά Όλοι πρέπει να φύγουμε κάποτε, γι' αυτό προσπαθώ να κάνω τη ζωή μου όσο το δυνατόν πιο γεμάτη, να σκορπάω πολλή αγάπη, να θεραπεύω τους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο και να δίνω ό,τι μπορώ».

Video Url

 

Video Url