Πέθανε η Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Γκαλ Κόστα - Μούσα του κινήματος Tropicália

Γκαλ Κόστα: Άφησε την τελευταία της πνοή η «φωνή» της Tropicália - Ξέσπασμα πένθους  στη Βραζιλία - Το μήνυμα του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα.

ΗΓκαλ Κόστα, η επιδραστική Βραζιλιάνα τραγουδίστρια η οποία αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινήματος Tropicália της δεκαετίας του 1960, πέθανε την Τετάρτη.

Την είδηση επιβεβαίωσε το πρακτορείο δημοσίων σχέσεών της. Ήταν 77 ετών. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.

Η τραγουδίστρια, που ζούσε στο Σάο Πάολο, είχε πρόσφατα ακυρώσει μια συναυλία σε τοπικό μουσικό φεστιβάλ κατόπιν συμβουλής του γιατρού της, μετά από χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο για την αφαίρεση ενός όζου από τη δεξιά ρινική κοιλότητα της.

Αναμενόταν να επιστρέψει στη σκηνή του Σάο Πάολο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις ημερομηνίες της περιοδείας που αναφέρονται στον ιστότοπό της.

Η Γκαλ Κόστα ήταν μια κορυφαία εκρόσωπος της ακμάζουσας μουσικής σκηνής της Βραζιλίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τραγούδησε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βραζιλιάνικης μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των Τομ Γιομπίμ, Τσίκο Μπουαρκέ, Μίλτον Νασιμέντο και προπάντων του στενού της φίλου, Καετάνο Βελόσο.

Γεννημένη στις 26 Σεπτεμβρίου 1945 στην πόλη του Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπαΐα, η Κόστα ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο τραγούδι το 1964.

Κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, Domingo, το 1967, πριν ενταχθεί στο καλλιτεχνικό κίνημα Tropicália, το οποίο συνδύασε βραζιλιάνικα εκφραστικά στιλ με ξένες επιρροές. Το ομώνυμο σόλο ντεμπούτο της το 1969, θεωρείται πλέον κλασικό στο ύφος Tropicalismo.

«Γεννήθηκα θέλοντας να τραγουδήσω, θέλοντας να γίνω τραγουδίστρια», είπε σε συνέντευξή της το 2020. «Πάντα πίστευα ότι θα γίνω τραγουδίστρια – είχα αυτή τη διαίσθηση και το ήθελα. Το ήξερα από όταν γεννήθηκα».

Το τελευταίο της άλμπουμ ήταν το Nenhuma Dor, του 2021.

Ο θάνατός της προκάλεσε ξέσπασμα πένθους στη Βραζιλία. «Είμαι πολύ λυπημένος και συγκλονισμένος για τον θάνατο της «αδερφής» μου, έγραψε στο Twitter ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζιλμπέρτο Ζιλ.

Video Url

 

Video Url