Η ανέχεια φέρνει απεργίες, Βρετανία: Απεργίες στο αεροδρόμιο Χίθροου και στα τρένα

Το προσωπικό της British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ψήφισε σήμερα υπέρ της απεργίας για ζητήματα μισθοδοσίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προκληθεί αναστάτωση σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αεροπορικούς κόμβους της Ευρώπης, σε ένα ήδη χαοτικό καλοκαίρι για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Επιβάτες αεροπορικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα αεροδρόμια αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και την ισχυρή ζήτηση μετά από την πανδημία.

Οποιαδήποτε απεργία στο Χίθροου πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση.

Η προτεινόμενη απεργία αφορά λιγότερο από το ήμισυ του προσωπικού ελέγχου εισιτηρίων και προσωπικού εδάφους της αεροπορικής εταιρείας στο Χίθροου σε πόστα που αφορούν κυρίως την εξυπηρέτηση και έλεγχο πελατών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε επιβάτες και της διαχείρισης αποσκευών.

Το συνδικάτο GMB ανακοίνωσε ότι το 95% του προσωπικού της British Airways (BA) στο αεροδρόμιο του Χίθροου που ψήφισε, στήριξε την απεργία, αφού η ΒΑ δεν απέσυρε τη μείωση μισθού ύψους 10% που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η απεργία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ανέφερε το GMB, προειδοποιώντας ότι το Χίθροου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα «καλοκαίρι απεργιών». Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν προειδοποίηση δύο εβδομάδων στη ΒΑ πριν πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε απεργία.

Η είδηση έρχεται επίσης μέσα σε μια εβδομάδα που μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της Βρετανίας αντιμετωπίζει αναστάτωση στη λειτουργία του, εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικάτων και των σιδηροδρομικών εταιρειών για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας, με τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους να ζητούν μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα», τόνισε η British Airways, που ανήκει στην Εταιρεία Διεθνών Αερογραμμών (IAG), σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω email.

«Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γεμάτο μεγάλες προκλήσεις... κάναμε μια προσφορά πληρωμής 10%, η οποία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία άλλων συναδέλφων. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να εργαστούμε μαζί για να βρούμε μια λύση».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η British Airways θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση που ενδεχομένως θα προκύψει.

Το GMB τόνισε ότι τα ανώτερα στελέχη της British Airways επανέφεραν τους μισθούς τους σε επίπεδο προ πανδημίας, ενώ στο προσωπικό εδάφους όχι. Ο διευθύνων σύμβουλος της IAG, Λουίς Γκαλέγκο, έλαβε συνολική αμοιβή 1,1 εκατομμυρίων λιρών το 2021, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της εταιρείας.

«Η BA προσπάθησε να προσφέρει στα μέλη μας ψίχουλα από το τραπέζι με τη μορφή εφάπαξ πληρωμής μπόνους 10%, αλλά αυτό δεν αρκεί», δήλωσε η αξιωματούχος του GMB, Ναντίν Χάφτον σε ανακοίνωσή της.

Ένας εκπρόσωπος της διοίκησης του αεροδρομίου Χίθροου σημείωσε ότι το αεροδρόμιο θα «υποστηρίξει την British Airways για να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε πιθανή αναστάτωση στους επιβάτες».

Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, καθώς το Χίθροου αύξησε ξεχωριστά σήμερα τις προβλέψεις του για τον αριθμό των επιβατών φέτος σε 54,4 εκατομμύρια από 53 εκατομμύρια προηγουμένως.

 

Η απεργία στους σιδηροδρόμους και το μετρό της Βρετανίας προκαλεί χάος στις μετακινήσεις και προκαλεί μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους εργαζόμενους και την κυβέρνηση Τζόνσον.

Οι μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών συγκλονίζουν το δίκτυο μεταφορών της Βρετανίας, καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των σιδηροδρομικών εταιρειών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι απο 40.000 καθαριστές, σηματοδότες, συντηρητές και προσωπικό των σταθμών πρόκειται να αποχωρήσουν από την εργασία τους για τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα, την Τρίτη (21/6) την Πέμπτη(23/6) και το Σάββατο (25/6).

Η διαμάχη επικεντρώνεται στις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια της εργασίας, καθώς οι σιδηρόδρομοι της Βρετανίας αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι μεγάλοι σταθμοί ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημοι το πρωί της Τρίτης, με μόνο το 20% περίπου των επιβατικών τρένων να έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει.

Η νοσοκόμα Πρίγια Γκόβνετερ βρισκόταν στο σταθμό London Bridge, προσπαθώντας να επιστρέψει στο σπίτι της στα νότια προάστια της πόλης. «Σίγουρα δεν θα μπορέσω να πάρω λεωφορείο γιατί είναι γεμάτα. Θα πρέπει να πάρω ταξί», είπε. «Η μέρα μου ήταν φρικτή. Θα είναι μια κουραστική μέρα και έχω ακόμα δουλειά να κάνω».

Αλλαγές στους μισθούς των εργαζομένων BBC
Η απεργία ανέτρεψε τα σχέδια των εργαζομένων που προσπαθούσαν να φτάσουν στη δουλειά, των φοιτητών την περίοδο των εξετάσεων και των μουσικόφιλων που κατευθύνονται στο Φεστιβάλ Glastonbury, το οποίο ξεκινά την Τετάρτη στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Η Kate Nicholls, διευθύνουσα σύμβουλος του βιομηχανικού οργανισμού UKHospitality, είπε ότι η απεργία θα κοστίσει σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ στις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη ανάγκη μετά το lockdown της πανδημίας.

«Η εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα δεχθεί περαιτέρω πλήγμα, χιλιάδες άνθρωποι που μπορούν και θέλουν να ξοδέψουν χρήματα σε χώρους φιλοξενίας σε όλη τη χώρα θα αποτραπούν από το να το κάνουν, ενώ το προσωπικό αναμφίβολα θα δυσκολευτεί ακόμη και να φτάσει στη δουλειά», είπε.

Train stations deserted as biggest rail strike in 30 years begins
Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονταν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο σιδηροδρομικά ταξίδια έως τον Μάρτιο. Αλλά αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα προ της COVID-19 επίπεδα και οι εταιρείες τρένων, οι οποίες διατηρήθηκαν στη ζωή με την κρατική υποστήριξη τα τελευταία δύο χρόνια, επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος και το προσωπικό.

Οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής τη Δευτέρα δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο. Η Ένωση Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών λέει ότι δεν θα δεχτεί την προσφορά των σιδηροδρομικών εταιρειών για αύξηση 3%, που είναι πολύ κάτω από το ποσοστό πληθωρισμού, που επί του παρόντος κυμαίνεται στο 9%.

Το συνδικάτο κατηγορεί τη συντηρητική κυβέρνηση ότι αρνείται να δώσει στις σιδηροδρομικές εταιρείες αρκετή ευελιξία για να προσφέρει σημαντική αύξηση μισθών. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν συμμετέχει στις συνομιλίες, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι οι μεγάλες αυξήσεις θα πυροδοτήσουν ένα καταστροφικό σπιράλ που θα οδηγήσει τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι «βλάπτουν τους ίδιους τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι βοηθούν» και ζήτησε «έναν λογικό συμβιβασμό για το καλό του βρετανικού λαού και του εργατικού δυναμικού των σιδηροδρόμων».