Colin Cantwell: Πέθανε ο «θρύλος» που δημιούργησε τα εμβληματικά διαστημόπλοια του «Star Wars»

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο «θρύλος» που δημιούργησε τα εμβληματικά διαστημόπλοια του «Star Wars» -όπως το Death Star, το μαχητικό TIE, το Star Destroyer και το X-wing. Την είδηση του θανάτου του Κόλιν Κάντγουελ (Colin Cantwell) έκανε γνωστή η επί 24 χρόνια σύντροφος του καλλιτέχνη, Σιέρα Νταλ (Sierra Dall) λέγοντας πως άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο (21/5) στο Κολοράντο.

 

Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο το 1932, ο Κάντγουελ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, όπου πήρε πτυχίο στο animation. Φοίτησε επίσης στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Frank Lloyd Wright. Στη δεκαετία του '60, εργάστηκε στο Jet Propulsion Laboratory της Nasa σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις πτήσεις.

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο φεγγάρι το 1969, ο Κάντγουελ συνεργάστηκε με τη Nasa και τον σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ (Stanley Kubrick) για να σχεδιάσουν τις σκηνές στο διάστημα, αλλά και κατά τη διάρκεια της πρώτης προσελήνωσης ήταν εκείνος που αναμετάδιδε τις εξελίξεις της πτήσης ως «Hal 9000 Computer», στον Γουόλτερ Κρονκάιτ (Walter Cronkite) ζωντανά στην τηλεόραση.

Πράγματι, η αγάπη του Κάντγουελ τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για το διάστημα συνδυάστηκε άψοψα όταν άρχισε να εργάζεται σε ταινίες του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας του 1968 του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (Stanley Kubrick), 2001: A Space Odyssey. Ο Κάντγουελ και ο Κιούμπρικ έγιναν φίλοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, με τον Κάντγουελ να επισκέπτεται τακτικά τον Κιούμπρικ για να συζητήσουν πώς «πήγαινε η ταινία» τρώγοντας και πίνοντας.

 

Ανάμεσα σε πολλά άλλα που λέει το βιογραφικό του, ο concept artist και δημιουργός του διαστημόπλοιου του «Star Wars» έχει γράψει και τα δύο βιβλία επιστημονικής φαντασίας, τα CoreFires 1 και CoreFires 2.

«Δεν θα μπορούσα να είχα διαλέξει καλύτερη στιγμή για να γεννηθώ. Έγιναν τόσα πολλά και τόσο γρήγορα! Τα όνειρά μας για διαστημική πτήση ωριμάζουν και πιστεύω ότι μια μέρα, πολύ σύντομα θα εξερευνήσουμε τα επόμενα θαύματα που περιμένουν τον γαλαξία μας», είχε πει κάποτε.