Δέος: Αναφορά της NASA στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με ένα βίντεο 4' Ad astra, Vangelis

Σε ανάρτησή της η NASA ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» (από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα») και συνεχίζει:

«Ο συνθέτης πολλών ταινιών έγραψε τη μουσική για τις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία. Ακολουθήστε εδώ  το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration (εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος) γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη».

Λίγες ώρες νωρίτερα, τον μεγάλο Βαγγέλη Παπαθανασίου είχε αποχαιρετήσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA):

«Είμαστε πολύ λυπημένοι για την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ενθουσιασμένος με τη μουσική και τη σύνδεσή της με την επιστήμη, ήταν καλός φίλος της ESA και της διαστημικής κοινότητας. Το έργο του έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε μαζί του στο άλμπουμ #Rosetta».

Το άλμπουμ Rosetta ήταν αφιερωμένο στο ομώνυμο διαστημόπλοιο της ESA που εκτοξεύτηκε το 2004 με αποστολή να εξερευνήσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Ένας από τους «συνοδοιπόρους» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο μοιράστηκε την αγάπη για τα συνθεσάιζερ και το διάστημα, ήταν ο Γάλλος Jean Michel Jarre.

O Jarre ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν χθες να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου:

«Αγαπητέ Βαγγέλη,

Θα θυμόμαστε όλοι, για πάντα, το μοναδικό “άγγιγμά” σου και τις συγκινητικές σου μελωδίες. Εσύ κι εγώ πάντοτε μοιραζόμασταν το ίδιο πάθος για τα συνθεσάιζερ και την ηλεκτρονική μουσική, εδώ και τόσο καιρό… Αναπαύσου εν ειρήνη».

Video Url