Το δέντρο-Γιώργος Νταλάρας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου

Αν και ήμασταν πια στο 1977, υπήρχε ακόμα στο κρατικό ραδιόφωνο η επιτροπή ακροάσεως νέων δίσκων, που αποφάσιζε ποια τραγούδια θα ακούγονταν ελεύθερα και ποια μόνο σε διαφημιστικές εκπομπές ή καθόλου. Κριτήριο δεν ήταν μόνο η ποιότητα τής μουσικής και τής εκτέλεσης, αλλά και το περιεχόμενο των στίχων. «Το δέντρο» από την συλλογή των Μάνου Λοΐζου-Φώντα Λάδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα «Τα τραγούδια μας» ήταν απ’ τα κομμένα. Και εμείς στην τηλεόραση έπρεπε να ακολουθούμε σ’ αυτό το θέμα τη γραμμή που έδινε το ραδιόφωνο.

Τότε μόλις είχα καταφέρει να πείσω τον διστακτικό απέναντι στην τηλεόραση Νταλάρα να κάνουμε για την ΕΡΤ μια Μουσική βραδιά. Από τον καινούριο δίσκο διαλέξαμε την «Τσιμινιέρα» και «Λιώνουν τα νιάτα μας». Και επειδή παρά την απαγόρευση, εγώ δεν έβρισκα τίποτα επιλήψιμο στο Δέντρο, πρότεινα στον Γιώργο να πει κι από κει μία στροφή.

Τη μέρα που θα παιζόταν η εκπομπή, μού τηλεφώνησε έξαλλος στο σπίτι ο Φώτης Μεσθεναίος, διευθυντής τότε τής κρατικής τηλεόρασης. Μού είπε πως θα αφαιρούσε την Τσιμινιέρα επειδή μιλούσε για απεργίες και πράγματι την αφαίρεσε. Ο Γιώργος για να μην δημιουργήσει πρόβλημα σε μένα, το άφησε να περάσει.

Όμως μετά από δυο μέρες μετά, η εφημερίδα Βραδυνή έγραψε «Κομμουνιστικό τραγούδι στην εκπομπή τού Παπαστεφάνου στην ΕΡΤ». Έτσι έμαθα κάτι που δεν ήξερα. Πως το Δέντρο ήταν ύμνος τής ΚΝΕ.

Ούτε ο Μεσθεναίος το ήξερε, γι’ αυτό και δεν έβαλε ψαλίδι. Κι έτσι μπορούμε τώρα να δούμε το απόσπασμα. Φωτογραφία Λάκης Καλύβας, ηχοληψία Βαγγέλης Πατέλης, σκηνοθεσία Δάφνη Τζαφέρη. 

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου