Σπουδαίοι άνθρωποι-Μαρινέλλα

Το «Ρεσιτάλ» ο διπλός μεγάλος δίσκος τής συνεργασίας τής Μαρινέλλας με τον Κώστα Χατζή υπήρξε ένα απά τα μεγάλα best sellers τής δεκαετίας τού ‘70. Εκείνη την περίοδο, φθινόπωρο τού 1976 για την ακρίβεια, γυρίσαμε για την ΕΡΤ το δικό μας τηλεοπτικό αφιέρωμα στην Μαρινέλλα που τότε εμφανιζόταν στην Πλάκα στην οδό Κυδαθηναίων στον «Σκορπιό». Εκεί κάναμε και τα δύο ολοήμερα γυρίσματα με τον Λάκη Καλύβα οπερατέρ και τον Βαγγέλη Πατέλη ηχολήπτη. Η Δάφνη Τζαφέρη είχε υπογράψει την σκηνοθεσία.

 

Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, την βάζω δίπλα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Γιατί και η Σώτια Τσώτου, όπως η μεγάλη Ευτυχία, είχε δυνατή πένα και οι στίχοι της άγγιζαν μια τεράστια γκάμα από θέματα, κοινωνικά, ερωτικά, πολιτικά, συχνά με σαρκασμό, με λυρισμό άλλες φορές, αλλά πάνα με την ίδια αδιαπραγμάτευτη πίστη σε αξίες και αρχές.

Όταν ακούσαμε στα χρόνια τού ‘60 τα πρώτα της τραγούδια, ο μελοποιημένος στίχος είχε κυρίως αντρικές υπογραφές. Γκάτσος, Λειβαδίτης, Χριστοδούλου, Σαββόπουλος, Βίρβος, Πυθαγόρας, Παπαδόπουλος, Ελευθερίου, Δασκαλόπουλος. Κινδύνης, κάποια απ’ τα ονόματα.  Η Σώτια  Τσώτου  δίπλα τος ξεχώρισε αμέσως με στίχο στιβαρό, σχεδόν όπως λέγαμε, αντρίκιο. Θα συμφωνείτε υποθέτω πως η συνεργασία τής Σώτιας Τσώτου με τον Κώστα Χατζή μάς άφησε εξαιρετικά τραγούδια.

Ένα απ’ αυτά θα μάς θυμίσει η Μαρινέλλα. Είναι από το πολυσυζητημένο  «Ρεσιτάλ», και μικρό δικό μας δείγμα από τη Μουσική βραδιά με την Μαρινέλλα που είχαμε γυρίσαμ με την Δάφνη Τζαφέρη για την ΕΡΤ το 1976. Παίζουν και τραγουδούν μαζί της οι Αθηναίοι και οι αδερφοί Τζαβάροα. Που εμφανίζονταν εκείνο τον χειμώνα στον Σκορπιό στην Πλάκα, φωτογραφία, Λάκης Καλύβας, ηχοληψία Βαγγέλης Πατέλης, οργάνωση παραγωγής, Κατερίνα Κατωτάκη.

 

Video Url

 

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου