Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται

Όταν ο Αλέκος Πατσιφάς με κάλεσε στο γραφείο του τής Κριεζώτου 11, μού έδωσε μια μαγνητοταινία και μού είπε «Άκου τη μελωδία και γράψε στίχους για ένα ασημένιο καράβι. Θα το πει η Καίτη.

Έναι Γάλλος ο συνθέτης». Το δισκάκι με την Καίτη Χωματά βγήκε από την ΛΥΡΑ και την Ducrerer Thompson στην Γαλλία το 1966. Τότε έμαθα και το όνομα τού συνθέτη Jean Yatone (1903-1978). Το ότι το τραγούδι προοριζόταν για τη γαλλική ταινία «Τα σκυλιά τής νύχτας», Les chiens dans la nuit, το έμαθα πολύ αργότερα.

Ήταν από εκείνες τις ξένες παραγωγές που γυρίζονταν τότε στην Ελλάδα και από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Ξένια Καλογεροπούλου, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Δήμος Σταρένιος και η Ζέτας Αποστόλου σε τολμηρές σκηνές που έβγαλαν την ταινία «αυστηρώς ακατάλληλη».

Ωστόσο και το φιλμ και το τραγούδι πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Το φιλμ ούτε εγώ δεν το έχω δει. Όμως το τραγούδι μού θυμίζει την εποχή που ήμουνα φαντάρος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων, μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο, τον Γιώργο Πάντζα, τον Νότη Μαυρουδή, τον Βασίλη Μπακόπουλο των Forminx, τον Δημήτρη Βεάνο, τον Κώστα Βενετσάνο. Τότε έγραψα το «Ασημένιο καράβι»  για την Καίτη Χωματά.

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου