Ύμνος της ΑΕΚ - Εμπρός της AEK παλικάρια-Μίμης Παπαϊωάννου, σε παραγωγή Στ. Καζαντζίδη

Ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε δοκιμάσει να κάνει παράλληλα με το ποδόσφαιρο και καριέρα τραγουδιστή

Video Url

 

Video Url

 

Το 1965 ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος είχε την ιδέα να γραφτεί ο ύμνος της ΑΕΚ μιας και δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Η ιδέα ήρθε σε μια περιοδεία στη Γερμανία που είχε πάει μαζί με τον σπουδαίο τραγουδιστή και οπαδό της ΑΕΚ Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα. Μαζί ήταν και ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάννου που σκεφτόταν να σταματήσει το ποδόσφαιρο ως αντίδραση που η ΑΕΚ δεν δέχτηκε να πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, δημιουργήθηκε ο ύμνος και παίχτηκε πρώτη φορά στο τρένο για τη Γερμανία. Τραγουδήθηκε μια-δύο φορές πρόχειρα ενώ ο Καζαντζίδης συνέθετε τη μουσική, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και τον Νικολόπουλο που έπαιζε μπουζούκι.

Ο ύμνος όμως έμεινε στο... συρτάρι, μέχρι το 1971 που η ΑΕΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα. Το βράδυ της κατάκτησης του τίτλου αναζωπυρώθηκε η ιδέα, με τον Νικολόπουλο να καλεί τον αείμνηστο στιχουργό και συνθέτη Χρήστο Κολοκοτρώνη να ξαναγράψει τους στίχους, τους οποίους μελοποίησε τον Ιούλιο του έτους ο ίδιος.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης έβαλε τις δικές του πινελιές στον ρυθμό και ήταν αυτός που παρότρυνε τον Μίμη Παπαϊωάννου να τον ερμηνεύσει. Έτσι κι έγινε, με αποτέλεσμα ένα αυγουστιάτικο πρωινό στο στούντιο της «Πολυφών» στην οδό Πατησίων να ηχογραφείται σε δίσκο ο ύμνος της ΑΕΚ, που στη δεύτερη πλευρά του είχε ένα λαϊκό τραγούδι με τίτλο "Μες στη φωτιά μου".

Video Url