Πώς τα κατάφερα του Μάνου Χατζιδάκι από τον Ζηλιαρόγατο του 1956, τι τρυφερό

Ο Πίπης, αυτό το όνομα χρησιμοποιούσε ένας παιδικός μου φίλος που δεν ξέρω αν ζει, νομίζω όχι. τον είχα συναντήσει τυχαία στον Πειραιά πριν από 35 χρόνια, πηγαίνοντας τον μεγάλο γιο μου στο Τζάνειο μετά από ένα μικρό ατύχημα στην Σαλαμίνα. Πίπης ένα όνομα που είχε προέλευση το Σπύρος νομίζω.

Και με τον Φώτη Δήμα, με αυτόν το ήξερα εγώ μικρός

Video Url

 

Κ. Ζουγρής      

 

Με τον Γιάννη Σπανό και τον Κώστα Κωτούλα, τον συναντούσαμε συνήθως στα «Ταβάνια», την θρυλική Πλακιώτικη μπουάτ που ήταν δική του επιχείρηση. Ο ίδιος βέβαια ήταν ηθοποιός που έπαιζε από αρχαία τραγωδία μέχρι κωμωδία και φουστανέλα. Ήταν απ’ τους «ωραίους» τής εποχής. Είχε γεννηθεί το 1927 και πέθανε το 2006. Πριν βγει στο θέατρο τραγουδούσε σε βαριετέ και αναψυκτήρια. Στην Όαση» τού Ζαππείου, στο «Αλκαζάρ» και το «Σινέ Νιούς» τής Κατοχής.

Σε ρόλο τραγουδιστή θα τον δείτε και στη σκηνή από την ταινία «Ο ζηλιαρόγατος» που σάς δείχνουμε εδώ. Σκηνοθέτης ο εξαιρετικός Γιώργος Τζαβέλλας και πρωταγωνιστής ο μέγας Βασίλης Λογοθετίδης, που έχει δίπλα του την Ίλια Λιβυκού, μαζί με άλλους στενούς του συνεργάτες. Ευάγγελο Πρωτοπαππά, Σμάρω Στεφανίδου, Καίτη Λαμπροπούλου. Αλλά και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Κυβέλη Θεοχάρη, τον Νίκο Ρίζο. Το έργο είναι η μεταφορά στον κινηματογράφο τής θεατρικής επιτυχίας τού συγγραφέα Γιώργου Ρούσσου και τού θιάσου Λογοθετίδη «Ο εραστής έρχεται». Ο πολυγραφότατος, κι ας τον κατηγορούσαν ως τεμπέλη και υπναρά, Μάνος Χατζιδάκις έχει γράψει και εδώ τη μουσική, βεβαίως και το τραγούδι που λέει «Πώς τα κατάφερα και πιάστηκα μέσα στα δίχτυα σου ο καϋμένος».

Τραγούδι σε ρυθμό μπολέρο, που στο αρχείο τής Κρατικής Ραδιοφωνίας υπήρχε και με την φωνή τού Σώτου Παναγόπουλου. «Ο ζηλιαρόγατος» γυρίστηκε το 1956. Τον Νίκο Καζη συνοδεύει η ορχήστρα τού Μπάμπη Μπερκέτη.

Γιώργος Παπαστεφάνου

 

Video Url