Η Μουσική βραδιά με τον Γιώργο Νταλάρα τού 1977, πέρασε από πολλές αναποδιές. Ήδη είχα δυσκολευτεί πολύ για να πείσω τον Γιώργο να κάνει επιτέλους τηλεόραση κι αυτό θα ήταν το πρώτο του τηλεοπτικό πορτρέτο.
Όμως ξεκινήσαμε στραβά. Γιατί λίγο πριν από το προγραμματισμένο γύρισμα, έφυγε απ’ τη ζωή η καλεσμένη μας, η ιέρεια τού δημοτικού τραγουδιού, η Γεωργία Μηττάκη (1911-1977). Πρόβλημα όμως προέκυψε και όταν η εκπομπή ήταν πια έτοιμη στο κουτί για προβολή. Τότε μού τηλεφώνησε ο διευθυντής τής τηλεόρασης Φώτης Μεσθεναίος, έξαλλος στο σπίτι. «Γιατί έβαλες την τσιμινιέρα, που μιλάει για απεργίες; Φωτιές θες να μού ανάψεις;» Μα το τραγούδι δεν απαγορεύεται. Το ραδιόφωνο το παίζει κανονικά στα διαφημιστικά τής ΜΙΝΩΣ, τού απάντησα. «Άλλο το ραδιόφωνο και άλλο η τηλεόραση. Θα το κόψω», μού είπε και το έκοψε.
Ο Γιώργος για το χατίρι μου, το άφησε να περάσει και δεν το 'κανε θέμα. Όμως στην εκπομπή υπήρχε και μια στροφή από «Το δέντρο», επίσης τού Μάνου Λοΐζου σε στίχους Φώντα Λάδη, που ούτε ο Φώτης, ούτε εγώ ξέραμε πως ήταν ο ύμνος τής ΚΝΕ. Αυτό ο Φώτης δεν το έκοψε. Και δύο μέρες μετά την προβολή, η εφημερίδα «Βραδυνή» έγραψε «Κομμουνιστικό τραγούδι σε εκπομπή τού Παπαστεφάνου».
Η επόμενη Μουσική βραδιά που ετοίμαζα θα είχε θέμα «Τραγούδια διαμαρτυρίας με την Μαρία Φαραντούρη». Όταν το ανακοίνωσα στον Φώτη Μεσθεναίο, με κοίταξε αυστηρά και μού είπε «Ξέχνα το». Στην εκπομπή τού Γιώργου, είχαμε κάτι ακόμη από το δίσκο «Τα τραγούδια μας», που είχαν παρουσιάοει οι τρεις μαζί, Νταλάρας, Μάνος Λοΐζος, Φώντας Λάδης. Ευτυχώς δεν κόπηκε ούτε αυτό κι έτσι μπορούμε τώρα να το δούμε. Κάποια πλάνα τα είχαμε γυρίσει στην Χαλυβουργική. Η φωτογραφία τού Λάκη Καλύβα, η οργάνωση τής παραγωγής τής Κατερίνας Κατωτάκη, η σκηνοθεσία τής Δάφνης Τζαφέρη. Ο Μάνος Λοΐζος, γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου τού 1937 στην Αλεξάνδρεια, πέθανε στη Μόσχα στις 17 Σεπτεμβρίου τού 1982.
Γιώργος Παπαστεφάνου