Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε! Σχεδόν μισός αιώνας κι ακόμα την θυμάμαι. Ήταν νομίζω καλοκαίρι του 1968 που όλη η Ελλάδα συζητούσε την συνέντευξη που είχε δώσει ο Σταμάτης Κόκοτας στον Φρέντυ Γερμανό. Όχι στην τηλεόραση, αλλά σε εφημερίδα, σε φύλλο του Σαββάτου.
«Γράψτο όπως στο λέω!» έλεγε συνέχεια στον Φρέντυ ο Σταμάτης. Και η φράση έγινε σλόγκαν. Ήταν και οι φαβορίτες του θέμα της ημέρας, ήταν απανωτές και οι επιτυχίες του στους δίσκους με Ξαρχάκο, Μούτση, Πιτσιλαδή, Καλδάρα, Χατζηνάσιο, Σπανό, ε, δεν ήθελαν περισσότερα η Κολούμπια και ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος που είχε λανσάρει τον Σταμάτη, για να τρίβουνε απ'τη χαρά τα χέρια! Αλλά ούτε και οι αντίπαλες δισκογραφικές εταιρίες, η Odeon και η Parlophone, μπορούσαν να κάθονται και να κοιτούν με σταυρωμένα χέρια. Έπρεπε να δώσουν οπωσδήποτε μια απάντηση. Και διάλεξαν τον Γιάννη Καλατζή για να παίξει αυτό τον ρόλο. Η φωνή του πράγματι έμοιαζε λίγο με του Σταμάτη Κόκοτα.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, τού δώσανε να πει κάποια απ'τα τραγούδια του Σταμάτη. Γρήγορα όμως φάνηκε πως ο Γιάννης μπορούσε να σταθεί και με δικό του ρεπερτόριο. Στο μεταξύ, είχε μπει στο παιχνίδι ο υιός της επωνυμίας «Μίνως Μάτσας και υιός», ο δυναμικός, φιλόδοξος και ενθουσιώδης Μάκης Μάτσας, αφεντικό της καινούριας δισκογραφικής ετικέτας ΜΙΝΩΣ. Εδώ ηχογραφούσαν ο Μάνος Λοΐζος και ο Σταύρος Κουγιουμτζής, εδώ θα γνώριζε μερικές από τις πιο μεγάλες του επιτυχίες και ο Γιώργος Κατσαρός. Και φτάνουμε στο 1974. Τότε παρουσίαζα για ένα διάστημα στην τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ την εκπομπή «Χρυσές φωνές». Ο Γιάννης Καλατζής, όταν τού τηλεφώνησα για να τον προσκαλέσω, έλειπε από το σπίτι και τού άφησα μήνυμα να με πάρει εκείνος στο τηλέφωνο, όποτε θα μπορούσε.
Δεν με πήρε ποτέ. Όπως μού εξήγησε μετά από χρόνια, ξέχασε να τού δώσει την παραγγελία η γυναίκα του. Έτσι, την εκπομπή που δεν κάναμε τότε, τη γυρίσαμε κάπου 15 χρόνια αργότερα στην ΕΡΤ για τη σειρά Λαϊκό πάλκο. Αυτό που ζήτησα τώρα από τον Γιάννη, ήταν να μάς θυμίσει με ζωντανό ήχο σε δύο επιλογές κάποια απ'τα τραγούδια που είχαν συνδεθεί με τα πρώτα χρόνια της καριέρας του.
Ανάμεσά τους, και οι επιτυχίες του Σταμάτη Κόκοτα, που ο Γιάννης Καλατζής είχε ηχογραφήσει σε δεύτερη εκτέλεση. Τη μία από τις δύο επιλογές φιλοξενούμε τώρα εδώ. Ο Γιώργος Ροϊλός φρόντισε την ορχήστρα, η Μαίρη Κουτσούρη την σκηνοθεσία.
Γιώργος Παπαστεφάνου