Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους
Το τραγούδι γράφτηκε από τους Joe Strummer και Mick Jones . Ο τίτλος παραπέμπει στον προσδιορισμό του σταθμού της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC : " This is London calling...", που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , συχνά σε εκπομπές σε κατεχόμενες χώρες.
Οι στίχοι αντικατοπτρίζουν την ανησυχία που ένιωθε ο Strummer για τα παγκόσμια γεγονότα με αναφορά σε "ένα πυρηνικό σφάλμα" - το περιστατικό στο Three Mile Island , που συνέβη νωρίτερα το 1979. Ο Joe Strummer έχει πει: "Αισθανθήκαμε ότι δυσκολευόμασταν να γλιστρήσουμε μια πλαγιά ή κάτι τέτοιο, πιάνοντας με τα νύχια μας. Και δεν υπήρχε κανείς εκεί να μας βοηθήσει».
Η γραμμή "Το Λονδίνο πνίγεται / Και ζω δίπλα στο ποτάμι" προέρχεται από ανησυχίες ότι εάν ο ποταμός Τάμεσης πλημμύριζε, το μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού Λονδίνου θα πνιγόταν, κάτι που οδήγησε στην κατασκευή του φράγματος του Τάμεση . Η ανησυχία του Strummer για την αστυνομική βαρβαρότητα είναι εμφανής μέσα από τις γραμμές "We ain't got no swing / Except for the ring of that truncheon thing" καθώς η Μητροπολιτική Αστυνομία εκείνη την εποχή διέθετε ένα μπαστούνι ως βασικό εξοπλισμό. Η κοινωνική κριτική εμφανίζεται επίσης μέσω αναφορών στις επιπτώσεις της περιστασιακής λήψης ναρκωτικών: «Δεν έχουμε κανένα έντονο / Εκτός από αυτό με τα κιτρινωπά μάτια».
Οι στίχοι αντικατοπτρίζουν επίσης την απόγνωση για την κατάσταση της μπάντας το 1979 που παλεύει με υψηλά χρέη, χωρίς διαχείριση και λογομαχία με τη δισκογραφική τους για το αν το άλμπουμ London Calling θα έπρεπε να είναι μονό ή διπλό άλμπουμ. Οι γραμμές που αναφέρονται στο "Τώρα μην κοιτάς σε εμάς / Ο Phoney Beatlemania έχει δαγκώσει τη σκόνη" αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες του συγκροτήματος για την κατάστασή του μετά το τέλος της πανκ ροκ άνθησης στην Αγγλία το 1977.
Σύμφωνα με μια αναδρομική αξιολόγηση του κριτικού της Allmusic , Donald A. Guarisco, το τραγούδι «συνδυάζει έξυπνα το ανθεμικό σκληρό ροκ με τη ρέγκε αντιπαραθέτοντας slash, staccato κιθάρα riff με κυματιστό ρυθμό, καθώς ο Strummer ακούγεται ένα βουητό...» Ο Guarisco διαπιστώνει ότι αυτό δίνει στο τραγούδι «μια υπνωτική αίσθηση ορμής».
Το τραγούδι ξεθωριάζει με ένα σήμα κώδικα Μορς που γράφει SOS, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη επείγουσα αίσθηση έκτακτης ανάγκης και παραπέμποντας περαιτέρω στον πνιγμό στο ποτάμι.
Το "London Calling" ηχογραφήθηκε στα Wessex Studios που βρίσκονται σε μια πρώην αίθουσα εκκλησίας στο Highbury στο Βόρειο Λονδίνο. Αυτό το στούντιο είχε ήδη αποδειχθεί δημοφιλής τοποθεσία με τους Sex Pistols , τους Pretenders και το συγκρότημα Tom Robinson . Η παραγωγή του σινγκλ έγινε από τον Guy Stevens και η μηχανική του Bill Price .