Famous Blue Raincoat-Leonard Cohen

Γιάννης Πετρίδης: Τετάρτη 29/10 5 τραγούδια

 

Η μουσική ζωντανεύει την ζωή μας

Από τα καλύτερα τραγούδια με αναφορά στον Δεκέμβρη το Famous Blue Raincoat του Leonard Cohen

 

Το ξακουστό μπλε αδιάβροχο

Είναι τέσσερις το πρωί, τέλη Δεκεμβρίου. Σου γράφω τώρα για να δω αν είσαι καλύτερα. Η Νέα Υόρκη είναι κρύα αλλά μ’ αρέσει που ζω εδώ. Στην οδό Κλίντον ακούγεται μια μουσική όλο το βράδυ.
Μαθαίνω ότι χτίζεις το σπιτάκι σου βαθιά μέσα στην έρημο. Ζεις με ελάχιστα τώρα. Ελπίζω να κρατάς κάποιες σημειώσεις για όλα αυτά.
Ναι η Τζέην πέρασε από εδώ με μια μπούκλα από τα μαλλιά σου. Μου είπε ότι της την έδωσες τη νύχτα που είχες σκοπό να καθαρίσεις· Καθάρισες άραγε;

Την τελευταία φορά που σε είδαμε φαινόσουν τόσο πιο γέρος. Το ξακουστό σου μπλε αδιάβροχο ήταν σκισμένο στον ώμο. Είχες πάει στον σταθμό για να συναντήσεις όλα τα τραίνα, αλλά μετά γύρισες σπίτι χωρίς τη Λιλί Μαρλέν. Και κέρασες τη γυναίκα μου μια φλούδα από τη ζωή σου. Κι όταν επέστρεψε δεν ήταν πια η γυναίκα κανενός. Σε βλέπω εκεί, μ’ ένα τριαντάφυλλο στο στόμα, ένας αδύνατος κλέφτης τσιγγάνος ακόμα. Λοιπόν, βλέπω ότι η Τζέην ξύπνησε. Σου στέλνει τα χαιρετίσματά της.

Τι μπορώ να σου πω αδερφέ μου, φονιά μου; Αλήθεια, τι μπορώ να σου πω; Φαντάζομαι ότι μου λείπεις. Φαντάζομαι ότι σε συγχώρεσα. Χαίρομαι που μου έκλεισες το δρόμο… Αν ποτέ έρθεις από
δω για την Τζέην, ή για μένα, θέλω να ξέρεις ότι ο εχθρός σου κοιμάται. θέλω να ξέρεις όχι η γυναίκα του είναι ελεύθερη. Ναι. Και σ’ευχαριστώ για την ανησυχία που πήρες από το βλέμμα της. Νόμιζα ότι θα έμενε εκεί για τα καλά. Γ’ αυτό δεν προσπάθησα ποτέ.

Ναι,η Τζέην πέρασε από εδώ με μια μπούκλα από τα μαλλιά σου.
Μου είπε ότι της την έδωσες τη νύχτα που είχες σκοπό να καθαρίσεις.

Με τιμή, Λ, Κοέν

 

Πληροφορίες για το τραγούδι:

 

Το 1994 ο Λέοναρντ είπε στο BBC: «Το πρόβλημα με το «Διάσημο Μπλε Αδιάβροχο» είναι ότι έχω ξεχάσει το πραγματικό τρίγωνο που κρύβεται πίσω από αυτό. Στην ερώτηση αν επρόκειτο για δικό μου τρίγωνο απάντησε: Πάντοτε αισθανόμουν πως υπήρχε ένα αόρατο αρσενικό που παραπλανεί τη γυναίκα με την οποία είμαι. Τώρα, αν αυτό είναι ένα είδος μετενσάρκωσης ή απλή φαντασίωση, δεν μπορώ να θυμηθώ.

Είχα πάντα την αίσθηση πως είτε υπήρξα εκείνη η φιγούρα σε σχέση με ένα άλλο ζευγάρι, ή ότι υπήρχε μια τέτοια φιγούρα σε σχέση με τη δική μου σχέση. Δεν θυμάμαι καλά, αλλά όντως είχα αυτή την αίσθηση, ότι πάντοτε υπήρχε ένα τρίτο μέλος, μερικές φορές εγώ, μερικές φορές ένας άλλος άνδρας, μερικές φορές μια άλλη γυναίκα». Στους στίχους του τραγουδιού, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται αναφορές στο γερμανικό ερωτικό τραγούδι «LiliMarlene«, στη Σαϊεντολογία, αλλά και στην οδό Κλίντον, η οποία βρίσκεται στο Lower EastSide του Μανχάταν, όπου και ζούσε ο Λέοναρντ Κοέν τη δεκαετία του ‘70. «Did you ever go clear?» Στο τραγούδι υπάρχει μια ερώτηση: «Did you ever go clear?» Το 1999 οι συγγραφείς του βιβλίου «Ο Πλήρης Οδηγός της Μουσικής του Leonard Cohen» αναφέρουν ότι η ερώτηση αποτελεί παραπομπή στην Σαϊεντολογική κατάσταση «Clear». Ο ίδιος ο Κοέν υπήρξε μέλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας για σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή είχε ακούσει ότι ήταν ένα «καλό μέρος για να γνωρίζει κανείς γυναίκες»….

 

Artrockheaven

Video Url