First We Take Manhattan - Jennifer Warnes

First We Take Manhattan - Jennifer Warnes

Με τον Steve Ray Vaughan στην κιθάρα. H Jennifer Warnes γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1947...

Το " First We Take Manhattan " είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον Καναδό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Leonard Cohen . Ηχογραφήθηκε αρχικά από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τζένιφερ Γουόρνς στο άλμπουμ της για το αφιέρωμα των Κοέν το 1986 Famous Blue Raincoat , το οποίο αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από τραγούδια που έγραψε ή συνέγραψε ο Κοέν.

Οι λοξοί στίχοι του τραγουδιού υποδηλώνουν θρησκευτικά θέματα και θέματα τέλους , με αναφορές στην προσευχή, σημαντικά σημάδια και σημάδια στον ουρανό. Γράφοντας για τον Guardian το 2015, ο Ben Hewitt επέστησε την προσοχή στην αποκαλυπτική φύση των στίχων, φανταζόμενος τον Cohen «να κοιτάζει άπληστα την κυριαρχία του κόσμου σαν κακοποιός του Bond ». 

Ο Mikal Gilmore του περιοδικού Rolling Stone περιέγραψε παρομοίως το τραγούδι ως ένα απειλητικό όραμα «κοινωνικής κατάρρευσης και εκδίκησης ενός τρομοκράτη». Ο Robert Sandall της Daily Telegraph παρατήρησε επίσης τον προφητικό χαρακτήρα του τραγουδιού, αλλά τόνισε την πολιτική δήλωση του τραγουδιού,τις τελευταίες μέρες της Σοβιετικής Ένωσης . 

Ο Κοέν εξήγησε τον εαυτό του σε μια παρασκηνιακή συνέντευξη το 1988:  "Νομίζω ότι σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει. Είναι ένα τρομοκρατικό τραγούδι. Νομίζω ότι είναι μια απάντηση στην τρομοκρατία. Υπάρχει κάτι σχετικά με την τρομοκρατία που πάντα θαύμαζα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλοθι ή κανένας συμβιβασμός. Αυτή η θέση είναι πάντα πολύ ελκυστική. Δεν μου αρέσει όταν εκδηλώνεται στο φυσικό επίπεδο –δεν απολαμβάνω πολύ τις τρομοκρατικές δραστηριότητες– αλλά η ψυχική τρομοκρατία. Θυμάμαι ότι υπήρξε μια μεγάλη Το ποίημα του Irving Layton που διάβασα κάποτε, θα σας δώσω μια παράφρασή του. Ήταν "καλά, ρε παιδιά ανατινάξετε μια περιστασιακή αεροπορική εταιρεία και σκοτώστε μερικά παιδιά εδώ κι εκεί", λέει. "Αλλά οι τρομοκράτες μας, Ιησούς , Φρόυντ, Μαρξ, Αϊνστάιν. Όλος ο κόσμος τρέμει ακόμα».

 

https://www.popup.gr/