Sufjan Stevens ένας απρόσιτος μουσικός που ανοίγει την καρδιά του στα τραγούδια του

Wallowa Lake Monster-Sufjan Stevens

Από τον Γιάννη Πετρίδη

Δεν διαβάζουμε συχνά για τον Sufjan Stevens, όμως δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς, έχω στην κατοχή μου όλα τα cd του και συνήθως βάζαμε κάθε άλμπουμ του στα καλύτερα της χρονιάς.

Το ύφος των τραγουδιών του είναι συνήθως αφηγηματικό και μου θυμίζει Βρετανούς καλλιτέχνες γύρω στο '70.

Έψαξα και έμαθα ότι η μητέρα του Carrie που έχει πεθάνει εγκατέλειψε τον Sufjan και τα 3 αδέλφια του όταν αυτός ήταν μόλις 1 έτους.

Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε αργότερα, όπως και η μητέρα του που η καταγωγή της ήταν από την Στούπα της Μεσσηνίας, το όνομα του πατέρα της ήταν Νίκος Μαραμπέας και την μητέρα της την έλεγαν Κυριακούλα.

Ο νέος σύζυγος της μητέρας του, ο Lowell Brams ήταν αυτός που επεδίωξε και η μητέρα του είχε συχνά επαφές μαζί του και ήταν αυτός που μύησε τον Sufjan στην μουσική και σε ονόματα όπως οι Leonard Cohen, Frank Zappa, Judee Sill, Nick Drake, The Wipers και Mike Oldfield.

Η επιρροή των περισσότερων φαίνεται στα τραγούδια του που συχνά έχουν μια νοσταλγία, αλλά σε γενικές γραμμές δεν μοιάζουν με τίποτα συγκεκριμένο από το παρελθόν.

Η μητέρα του, που έχει πεθάνει, χώρισε και από τον Lowell όταν ο Sufjan ήταν 9 ετών, όμως κράτησε επαφή μαζί του και είναι αυτός που του άνοιξε την μικρή εταιρία στην οποία κυκλοφορεί τους δίσκους του.

Παρά το γεγονός του ότι ο Sufjan δεν συμπαθεί τους γνωστούς σκηνοθέτες γιατί τους θεωρεί μεγαλομανείς, ταίριαξε απόλυτα με τον Guadagnino και το αποτέλεσμα φάνηκε στην ταινία.

Εγώ με κάθε ευκαιρία ακούω κάποιο από τα άλμπουμ του και το ίδιο προτείνω και σε εσάς.