Πώς οι γιατροί πρέπει να επανασχεδιάσουν τα ιατρεία τους για την άνεση των ασθενών
Το πόσο άνετες είναι οι καρέκλες στο ιατρείο, αν υπάρχουν χαλαρωτικά έργα τέχνης στους τοίχους ή αν περιμένει τους ασθενείς ένα ποτήρι νερό με πάγο ή ένας καφές, μπορεί να μην φαίνεται προτεραιότητα — αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
Η εικόνα που παρουσιάζει ένα ιατρείο μόλις μπαίνει ο ασθενής αποτελεί καθρέφτη της συνολικής εμπειρίας και επηρεάζει σημαντικά την εντύπωση και την ψυχολογία του. Μελέτες δείχνουν πως τα περιβάλλοντα υγείας που δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των ασθενών συμβάλλουν σε ταχύτερη ανάρρωση.
Η φροντίδα υγείας ξεκινά από το πώς σε κάνει να νιώθεις ο χώρος. Οι ασθενείς πρέπει να μπαίνουν σε έναν άνετο χώρο αναμονής με έντονα χρώματα, ενώ στα εξεταστήρια υπάρχουν ρόμπες για όλα τα μεγέθη και οθόνες που παίζουν ηχητικά για διαλογισμό, βοηθώντας στη μείωση του άγχους. Αν ο χώρος μοιάζει ασφαλής, άνετος και περισσότερο με σπα παρά με ιατρείο, είναι το πρώτο βήμα για μια θετική εμπειρία υγείας.
Ένα χειρουργός σπονδυλικής στήλης και ορθοπεδικός με ιατρεία στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η απόλυτη προτεραιότητά του είναι οι ασθενείς να αισθάνονται άνετα. Από τον φωτισμό μέχρι τη διαρρύθμιση, όλα επιλέχθηκαν με βάση την άνεση, την αξιοπρέπεια και την ηρεμία, εξηγεί. Ο χώρος αναμονής είναι ανοικτός και καθαρός, με απαλό, έμμεσο φωτισμό — αρκετά φωτεινός ώστε να είναι καθαρός και επαγγελματικός, αλλά χωρίς να είναι κλινικά ψυχρός.
Οι καρέκλες επιλέχθηκαν ειδικά για να εξυπηρετούν άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή περιορισμένη κινητικότητα. «Δεν υπάρχουν σκληρά καθίσματα ή ακατάλληλες διατάξεις», λέει. «Φροντίσαμε επίσης να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των καθισμάτων για όσους έχουν περιπατητήρες, νάρθηκες ή χρειάζονται περισσότερο χώρο για να κινηθούν με άνεση».
Για έναν άλλο γιατρό, ψυχίατρο στην Νέα Υόρκη, είναι βασικό το ιατρείο του να μη θυμίζει καθόλου ιατρικό χώρο.
«Όταν ο χώρος μοιάζει περισσότερο με σπίτι, οι ασθενείς νιώθουν άνετα και ανοίγονται πιο εύκολα», είπε, αναφερόμενος σε μελέτη που έδειξε ότι οι ασθενείς με ψυχικά προβλήματα που νοσηλεύονται σε άσχημα σχεδιασμένα περιβάλλοντα χάνουν την αίσθηση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητάς τους.
«Για εμάς που εργαζόμαστε στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να δημιουργούμε χώρους φιλικούς προς άτομα με τραύματα ή νευροδιαφορετικότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία στις αισθήσεις και αποφεύγοντας την ακαταστασία, τα έντονα φώτα ή αρώματα».
Ο Jeb List, ακτινολόγος στη Νεμπράσκα, εξηγεί ότι ακόμα και τα διαγνωστικά κέντρα πρέπει να δίνουν σημασία στην εμπειρία του ασθενή.
«Όλοι έχουμε βρεθεί σε κρύους, απρόσωπους χώρους όπου σου δίνουν ένα χάρτινο ρούχο και σε οδηγούν σε μια γεμάτη αίθουσα αναμονής», είπε. «Δεν ήταν αυτή η εμπειρία που θέλαμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας».
Οι γιατροί εκεί αναρωτήθηκαν πώς να κάνουν την κλινική πιο άνετη και πιο εστιασμένη στον ασθενή.
«Αυτό σήμαινε εύκολο πάρκινγκ ακριβώς δίπλα στην είσοδο, ζεστό και φιλικό προσωπικό και μαλακές ρόμπες αντί για χάρτινες», είπε. «Δημιουργήσαμε έναν ήσυχο και γαλήνιο χώρο, με ομαλή διαδικασία από την υποδοχή μέχρι την έξοδο. Αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι απλώς αισθητικές — είναι θέμα σεβασμού. Όταν ο ασθενής νιώθει ότι τον βλέπουν, τον ακούν και τον φροντίζουν, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει τη θεραπεία του και να νιώθει ήρεμος σε όλη τη διαδικασία».
Αν είναι εφικτό, μια άλλη καινοτόμα ιδέα είναι να προσφέρεται η δυνατότητα στον ασθενή να περιμένει στη φύση πριν το ραντεβού, λέει η γυναικολόγος Annemarie Braun από τη Γερμανία.
«Ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να περιμένουν έξω, δίπλα στους θάμνους με τριαντάφυλλα, όπου υπάρχει πάντα παγκάκι και τραπέζι», λέει, προσθέτοντας ότι έχει πάντα φρέσκα λουλούδια στον χώρο αναμονής και μεγάλες ελιές που φτάνουν ως το ταβάνι. «Πιστεύω ότι το να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όπου ο ασθενής νιώθει ήρεμος, ευπρόσδεκτος και απομακρυσμένος από τα καθημερινά του άγχη είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια τη θεραπεία».
Και μην ξεχνάμε τη σημασία της μουσικής, να υπάρχει πάντα απαλή μουσική στο παρασκήνιο — όχι για να τραβάει την προσοχή, αλλά για να μειώνει την ένταση. Ορχηστρικές ή ακουστικές λίστες δημιουργούν μια ήρεμη ατμόσφαιρα χωρίς να προσθέτουν θόρυβο σε μια ήδη αγχωτική στιγμή. Τελικά, οι αλλαγές στον χώρο του ιατρείου δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρές και μπορεί να ενισχύσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη και την επιστροφή των ασθενών. Δεν πρέπει να είναι ποτέ στόχος να φαίνεται το ιατρείο πολυτελές, αλλά να εξαλειφθεί κάθε περιττή ενόχληση ώστε κάθε ασθενής να νιώθει ασφαλής, σεβαστός και περιποιημένος από τη στιγμή που περνά την πόρτα.
Επιμέλεια απόδοση από τον Δημήτριο Φυλακτόπουλο MD-PD για ένα κείμενο που φαντάζει ουτοπικό για την πατρίδα μας