Τηλεπάθεια μεταξύ φίλων και όχι μόνο: γιατί ο εγκέφαλός μας συνδέεται με όσους αγαπάμε
Μεταξύ φίλων, η νευρωνική δραστηριότητα είναι συγχρονισμένη, παρατηρούνται παρόμοιες και προβλέψιμες συμπεριφορές
Όταν δύο φίλοι είναι πολύ δεμένοι, οι νευρώνες στον εγκέφαλό τους λειτουργούν συγχρονισμένα και οι συμπεριφορές τους μοιάζουν τόσο πολύ, ώστε μπορούν ακόμη και να προβλεφθούν οι αγοραστικές τους προθέσεις. Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη στην Κίνα.
Η μελέτη εξετάζει πώς οι στενές σχέσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων και τη νευρωνική δραστηριότητα. Μέσα από έναν συνδυασμό μακροχρόνιων συμπεριφορικών πειραμάτων με 175 συμμετέχοντες και δεδομένων νευροαπεικόνισης από 47 άτομα, οι ερευνητές φώτισαν τον τρόπο με τον οποίο οι φιλίες προάγουν τη νευρωνική και συμπεριφορική ομοιότητα.
Οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν ορισμένα προϊόντα που τους παρουσιάζονταν με τρόπο πιο παρόμοιο με εκείνον των φίλων τους παρά με εκείνον αγνώστων. Όσο οι φίλοι δένονταν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, τόσο ισχυρότερη γινόταν αυτή η ομοιότητα. Η νευροαπεικόνιση αποκάλυψε ότι όταν οι φίλοι έβλεπαν διαφημίσεις μαζί, εμφάνιζαν συγχρονισμένη νευρωνική δραστηριότητα που σχετιζόταν με την αντίληψη αντικειμένων, την προσοχή, τη μνήμη, την κοινωνική κρίση και την επεξεργασία της ανταμοιβής.
Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων μπορούσε να προβλέψει όχι μόνο τις δικές τους αγοραστικές προθέσεις, αλλά και εκείνες των φίλων τους. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη αυτή ενισχύει την κατανόηση του πόσο δυναμικά οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, υποδεικνύοντας ότι οι στενές σχέσεις μπορούν να διαμορφώσουν με προβλέψιμο τρόπο τις πράξεις των ανθρώπων.
Όλα αυτά, αν και σημαντικά , ήταν ουσιαστικά περιττά για τον καθημερινό άνθρωπο που μπορούσε και χωρίς την επιστημονική πιστοποίηση να επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτής της θαυμαστής ικανότητας του νου. Ένα τηλέφωνο που χτυπά και ξέρουμε ποιος είναι, ένας φίλος που συναντάμε ξαφνικά ύστερα από καιρό και που δίχως λόγο τον είχαμε στη σκέψη μας, μια απάντηση που μας δίνει κάποιος σε ένα ερώτημα που απλώς σχηματίστηκε μέσα στο νου μας είναι από τις πιο κοινές, τις πιο καθημερινές εκδηλώσεις αυτής της πανανθρώπινης ικανότητας που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με ένα είδος διαίσθησης. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι έχουν αισθανθεί πως κάτι δυσάρεστο συμβαίνει σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ακριβώς τη στιγμή που το γεγονός εκδηλώνεται. Ακόμα κι αν τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα με κάποιο τρόπο «γνωρίζουν» πως κάτι συμβαίνει στους αγαπημένους τους. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία της τηλεπαθητικής διαίσθησης αφορά σε δυσάρεστα παρά ευχάριστα συμβάντα επιβεβαιώνοντας πως τα δυσάρεστα νέα μεταδίδονται ταχύτερα. Η αιτία γι αυτό, λένε οι βιολόγοι, ανάγεται σε έναν αρχέγονο ένστικτο επιβίωσης όπου τα διάφορα είδη ειδοποιούντο μεταξύ τους με τηλεπαθητικά μηνύματα εν όψει κάποιου κινδύνου. Οι πιο τολμηροί επιστήμονες λένε πως αυτό ισχύει για όλα τα έμβια όντα συμπεριλαμβανομένων των ζώων και των φυτών.
Δημήτριος Φυλακτόπουλος MD-PhD 27/7/2025