Καλοκαίρι και φθινόπωρο: περίοδος αυξημένου κινδύνου από έντομα με κεντρί
Με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα έντομα γίνονται πιο επιθετικά και οι άνθρωποι πιο εκτεθειμένοι στους κινδύνους που σχετίζονται με τα τσιμπήματά τους. Θέματα υγείας, αλλεργικές αντιδράσεις και μεταδιδόμενα νοσήματα απασχολούν όχι μόνο ευπαθείς ομάδες αλλά και τον γενικό πληθυσμό.
Πότε ένα τσίμπημα είναι ανησυχητικό
Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι τοπικές: πόνος, κοκκίνισμα, φαγούρα και πρήξιμο. Ωστόσο, σε αλλεργικά άτομα, ακόμη και ένα απλό τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αλλεργική αντίδραση ή αναφυλακτικό σοκ, με πιθανώς θανατηφόρα έκβαση. Στην Ιταλία καταγράφονται κάθε χρόνο έως και 20 θάνατοι από τσιμπήματα σφηκών και άλλων υμενοπτέρων.
Σφήκες, μέλισσες, βομβίνοι (μπάμπουρες)
Αυτά τα έντομα χρησιμοποιούν το κεντρί τους για να αμυνθούν. Οι σφήκες είναι από τα πιο επιθετικά είδη, κυρίως κατά τη διάρκεια ζεστών ημερών. Έλκονται από την τροφή και τα σκουπίδια. Στο 10% των περιπτώσεων παρατηρούνται πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, πτώση της πίεσης.
Τι να κάνουμε
Αν μας τσιμπήσει μέλισσα, αφαιρούμε το κεντρί με τσιμπιδάκι. Τοποθετούμε πάγο στην περιοχή για μείωση του πρηξίματος. Δεν ξυνόμαστε για να αποφύγουμε επιμόλυνση. Αν το πρήξιμο είναι εκτεταμένο, χρησιμοποιούμε αντιισταμινικά ή κορτιζονούχα σκευάσματα. Σε σοβαρή αντίδραση, καλούμε αμέσως το ΕΚΑΒ.
Πώς να προστατευτούμε
Τοποθετούμε σίτες σε πόρτες και παράθυρα, διαχειριζόμαστε σωστά τα οργανικά απορρίμματα, αποφεύγουμε να αφήνουμε γλυκά ή πρωτεϊνούχα τρόφιμα σε εξωτερικούς χώρους και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις όταν πετά γύρω μας κάποιο έντομο.
To κουνούπι τίγρης
Η Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) πολλαπλασιάζεται σε σημεία όπου υπάρχει στάσιμο νερό, όπως πιατάκια από γλάστρες, κουβάδες, υδρορροές. Μεταδίδει ιούς όπως ο δάγγειος πυρετός, η chikungunya και ο κίτρινος πυρετός.
Τι να κάνουμε αν μας τσιμπήσει
Δεν ξυνόμαστε, για να μην εξαπλωθεί η φλεγμονή. Τοποθετούμε πάγο και χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα κατά της φαγούρας. Αν υπάρχει έντονο πρήξιμο, απευθυνόμαστε σε φαρμακοποιό ή γιατρό.
Πρόληψη
Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά, χρησιμοποιούμε κατάλληλα εντομοαπωθητικά, καθαρίζουμε τακτικά τους εξωτερικούς χώρους, και στο σπίτι χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές κατά των κουνουπιών.
Τσιμπούρια
Ζουν σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και υγρασία. Έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα. Μπορούν να μεταδώσουν νοσήματα όπως η νόσος του Lyme, η εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρες, η ερλιχίωση και η βαβεσίωση.
Τι να κάνουμε
Αφαιρούμε προσεκτικά το τσιμπούρι με τσιμπιδάκι χωρίς να το συνθλίψουμε. Δεν χρησιμοποιούμε οινόπνευμα, λάδι ή άλλα υγρά. Απολυμαίνουμε την περιοχή και παρακολουθούμε για πιθανά συμπτώματα (πυρετός, πόνοι, αδυναμία, πρήξιμο λεμφαδένων). Αν εμφανιστούν τα παραπάνω, συμβουλευόμαστε άμεσα γιατρό.
Προστασία
Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν τα άκρα, αποφεύγουμε τη βόλτα σε περιοχές με ψηλή βλάστηση και προστατεύουμε τα κατοικίδια με ειδικά προϊόντα.
Νέα είδη εντόμων
Η αύξηση της θερμοκρασίας και η παγκοσμιοποίηση έχουν διευκολύνει την είσοδο νέων εντόμων, όπως η ασιατική βρωμούσα, αφρικανικές ακρίδες, ιαπωνικά σκαθάρια και κόκκινες μυρμήγκες. Προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, με εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Japanese beetle
Απόδοση, επιμέλεια Δημήτριος Φυλακτόπουλος MD-PhD