Πνιγμός στην πισίνα. Φτάνουν μόνο 20 δευτερόλεπτα για να εξαφανιστεί ένα παιδί κάτω από το νερό.
Πνιγμός στην πισίνα.
Φτάνουν μόνο 20 δευτερόλεπτα για να εξαφανιστεί ένα παιδί κάτω από το νερό.
Περισσότεροι από τους μισούς πνιγμούς που σημειώνονται σε πισίνες αφορούν παιδιά έως 12 ετών. Συνολικά, από τους περίπου 330 ανθρώπους που πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στην Ιταλία από πνιγμό, το 12% είναι κάτω των 18 ετών. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτες για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής πρόληψης των πνιγμών και ατυχημάτων σε υδάτινες περιοχές αναψυχής (νεροτσουλήθρες).
Ενόψει των θερινών διακοπών, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS), σε συνεργασία με 9 Περιφέρειες, δημοσιεύει ένα ενημερωτικό βίντεο με συμβουλές προς τους γονείς, οι οποίοι συχνά κάνουν σφάλματα στην επίβλεψη βασισμένοι σε εσφαλμένες πεποιθήσεις. Στο βίντεο, ένα ψαράκι με το όνομα Salvo εξηγεί στους γονείς τι να κάνουν για να προλάβουν τα ατυχήματα.
Το βίντεο δεν είναι υποτιτλισμένο αλλά διδακτικό έγινε προσπάθεια απόδοσης του μηνύματος του Salvo, σε μορφή σύντομου κειμένου, απλό, κατανοητό και χρήσιμο:
Ο Σάλβο σας μιλάει για την ασφάλεια στο νερό!
(Για μικρούς και μεγάλους φίλους…)
Γεια σας! Είμαι ο Σάλβο, ένα μικρό ψαράκι που αγαπάει τη θάλασσα, τις πισίνες και το παιχνίδι στο νερό. Ξέρω όμως καλά πως, όσο όμορφο κι αν είναι το νερό, κρύβει και κινδύνους – ειδικά για τα μικρά παιδιά.
Γι’ αυτό σας λέω με αγάπη:
Πάντα μάτια ανοιχτά!
Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη, ούτε για ένα λεπτό! Αρκούν μόνο 20 δευτερόλεπτα για να χαθεί ένα παιδί κάτω από το νερό χωρίς θόρυβο.
Μάθε μου να κολυμπώ!
Όσο πιο νωρίς εξοικειωθεί ένα παιδί με το νερό, τόσο πιο ασφαλές θα νιώθει και θα είναι. Η εκμάθηση κολύμβησης σώζει ζωές!
Ο ναυαγοσώστης δεν είναι ο γονιός μου!
Ο ναυαγοσώστης είναι πολύτιμος, αλλά η ευθύνη είναι πάντα δική σου. Μη βασίζεσαι μόνο σε εκείνον!
Ο πνιγμός είναι αθόρυβος
Τα παιδιά δεν φωνάζουν πάντα. Πολλοί γονείς νομίζουν πως θα το καταλάβουν από τις φωνές ή τα πιτσιλίσματα. Λάθος! Ο πνιγμός γίνεται σιωπηλά.
Πισίνα στο σπίτι; Διπλή προσοχή!
Ακόμη και οι μικρές φουσκωτές πισίνες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για ένα παιδάκι που μόλις περπατά. Πάντα επίβλεψη – πάντα ασφάλεια!
Κράτα το μυαλό σου καθαρό
Όχι κινητό, όχι κουβέντες, όχι φαγητό όσο το παιδί είναι στο νερό ή κοντά του.
Ενημέρωση – Πρόληψη – Αγάπη. Η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα πιο δυνατά σωσίβια. Δείξε την αγάπη σου με προσοχή και υπευθυνότητα.
Με αγάπη, ο Σάλβο, το ψαράκι που σώζει ζωές.
Η δημιουργία μιας σωστής σχέσης των παιδιών με το νερό είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξή τους και με κάποιες προφυλάξεις μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι που αναπόφευκτα συνοδεύουν το υγρό στοιχείο.
Πνιγμοί σε παιδιά
Στην Ιταλία, σύμφωνα με το ISS, πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό κατά μέσο όρο 328 άνθρωποι όλων των ηλικιών. Την πενταετία 2017–2021, καταγράφηκαν 1.642 θάνατοι από πνιγμό, εκ των οποίων το 12,5% (δηλαδή 206) αφορούσε άτομα από 0 έως 19 ετών. Πρόκειται για περίπου 41 θανάτους ετησίως παιδιών και εφήβων.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το παιδί – που δεν γνωρίζει κολύμπι – πνίγεται επειδή ξέφυγε από την προσοχή των γονιών, έπεσε στο νερό ή, παίζοντας, βρέθηκε σε βαθύτερα νερά. Ένα παιδί που πέφτει στο νερό μπορεί να εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο μέσα σε 20 δευτερόλεπτα.
Οι οικιακές πισίνες έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιστατικών πνιγμού, με το 53% των θυμάτων σε πισίνες να είναι παιδιά έως 9 ετών. Ακόμη και οι μικρές φουσκωτές πισίνες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, ειδικά για τα μικρά παιδιά που μόλις έχουν αρχίσει να περπατούν.
Λάθη και λανθασμένες πεποιθήσεις
Μια από τις βασικές αιτίες παιδικών πνιγμών είναι η ανεπαρκής επίβλεψη από ενήλικες. Σε μελέτη που παρουσιάζεται στην έκθεση, ενήλικες ανέφεραν ότι, ενώ υποτίθεται πως επέβλεπαν τα παιδιά τους κοντά στο νερό, συνομιλούσαν με άλλους (38%), επιτηρούσαν ταυτόχρονα άλλο παιδί, διάβαζαν (18%), έτρωγαν (17%) ή μιλούσαν ή σκρολάριζαν στο κινητό τηλέφωνο (11%).
Μεταξύ των γονέων παιδιών ηλικίας 0–12 ετών, σχεδόν οι μισοί (48%) πίστευαν εσφαλμένα ότι θα άκουγαν θόρυβο, πιτσιλιές ή το παιδί να κλαίει αν βρισκόταν σε κίνδυνο. Το 56% θεωρούσε ότι ο ναυαγοσώστης – εφόσον υπάρχει – είναι ο βασικός υπεύθυνος για την επίβλεψη του παιδιού τους, ενώ το 32% δήλωσε ότι άφηνε το παιδί μόνο του στην πισίνα για δύο λεπτά ή και περισσότερο.
Πώς να περιοριστούν τα ατυχήματα στο νερό
Ορισμένοι βασικοί κανόνες και συμβουλές για την αποφυγή πνιγμών:
– Να κολυμπά κανείς κατά προτίμηση σε περιοχές με επιτήρηση από ειδικευμένο προσωπικό
– Να αποφεύγεται η είσοδος στη θάλασσα με κυματισμό ή σε περιοχές με ρεύματα
– Να υπάρχει επίγνωση των συνθηκών πριν την είσοδο στο νερό
– Να δίδεται προσοχή στις πινακίδες και να ακολουθούνται οι οδηγίες των ναυαγοσωστών
– Συνεχής και αδιάλειπτη επίβλεψη των παιδιών, ακόμη και όταν δεν βρίσκονται μέσα στο νερό αλλά κοντά σε αυτό, ιδιαίτερα σε ιδιωτικές ή οικιακές πισίνες
– Η εξοικείωση με το νερό από μικρή ηλικία και η εκμάθηση κολύμβησης βοηθά ουσιαστικά στην πρόληψη
– Να αποφεύγονται οι βιαστικές βουτιές μετά από φαγητό ή πολύωρη έκθεση στον ήλιο
– Να αποφεύγονται οι βουτιές από βράχια ή σε περιοχές χωρίς έλεγχο και να γίνεται είσοδος μόνο σε νερά με κατάλληλο βάθος
Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση είναι τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση των περιστατικών πνιγμού, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών.
https://www.rainews.it/articoli/2025/06/annegamenti-in-piscina-ogni-anno-330-morti-i-piccoli-scompaiono-dalla-vista-in-20-secondi-967a0514-ef5e-4cdd-bd1b-2cd77b5de6fa.html συντάκτρια Mariavittoria Savini
Επιμέλεια, απόδοση Δημήτριος Φυλακτόπουλος MD PhD