Καρδιαγγειακοί κίνδυνοι και θνησιμότητα σε ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη των ενηλίκων

Καρδιαγγειακοί κίνδυνοι και θνησιμότητα σε ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη των ενηλίκων που πάσχουν επίσης από οξεία ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) και μείωση της νεφρικής λειτουργίας.

 

 

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes, Obesity and Metabolism αποκάλυψε την επιβλαβή επίδραση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας δηλαδή της οξείας αρθρίτιδας που προκαλείται από το ουρικό οξύ και προσβάλει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού (κοινώς την ποδάγρα) που γίνεται κόκκινο και πονάει πολύ και της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο του εμφράγματος του μυοκαρδίου (MI), του εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και της θνησιμότητας.

Αν και η ουρική αρθρίτιδα από μόνη της δεν αυξάνει σημαντικά όλους αυτούς τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν, όταν όμως συνυπάρχει με Χρόνια Νεφρική Νόσο η  επίδραση είναι καθοριστική. Τι εννοούμε όταν λέμε Χρόνια Νεφρική Νόσος ή  ΧΝΝ; Εννοούμε ότι οι νεφροί λειτουργούν με έκπτωση, δεν λειτουργούν  στο 100%. Οι νεφροί θεωρούνται ευγενή όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Δυστυχώς και τα τρία αυτά πολύτιμα όργανα είναι στόχοι κάποιων συστηματικών παθήσεων με κυριότερα τον σακχαρώδη διαβήτη (ή απλώς διαβήτης όπως συνηθίζουμε να  λέμε), της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης και γενικά των κακών λιπιδίων. Η εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας που ταξινομείται σε τέσσερα στάδια ονομάζεται κάθαρση κρεατινίνης, και υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο από τον θεράποντα ιατρό σε ασθενείς που έχουν διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθεια ή όλα μαζί.

Οι ερευνητές λοιπόν υποστήριξαν ότι οι ασθενείς που είχαν διαβήτη και ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), εμφάνισαν 71% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 78% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Ποσοστά πολύ υψηλά.

Είναι γνωστό από παλιά ότι ο συνδιασμός ΧΝΝ και ουρικής αρθρίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και αλλά και της θνησιμότητας.

Υπάρχει τρόπος να αναστραφεί αυτό το σπιράλ κινδύνου; Υπάρχει! και δεν είναι άλλος από την προσήλωση στην θεραπεία που ορίζει ο γιατρός, μαζί με ελαφρά καθημερινή άσκηση και φυσικά επιλογή διατροφής που ταιριάζει στον οργανισμό μας ο οποίος έχει προσαρμοστεί σε αυτήν την γωνιά της γης εδώ και αιώνες. Αυτή δεν είναι άλλη από την πολυβραβευμένη Μεσογειακή διατροφή που ΔΕΝ περιλαμβάνει τροφές που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία ή τις διάφορες νόστιμες σως, κρέμες γάλακτος και τα υπόλοιπα, αλλά είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ψάρι και λευκό κρέας πχ κοτόπουλο και εβδομαδιαία κόκκινο κρέας.

Πηγή Medical Dialogues 17 Ιανουαρίου 2025

https://medicaldialogues.in/diabetes-endocrinology/news/gout-and-ckd-synergy-sharply-elevates-cardiovascular-risks-and-mortality-in-diabetes-patients-study-reveals-141272

Απόδοση Δρ Δημήτριος Φυλακτόπουλος