Οι φυτικές ίνες στην διατροφή μας πιθανόν να επιδρούν θετικά στο DNA των ανθρώπων.

Οι φυτικές ίνες στην διατροφή μας πιθανόν να επιδρούν θετικά στο DNA των ανθρώπων.

 

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία που δείχνουν πώς οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου σε γενετικό επίπεδο, προσφέροντας έναν ακόμα λόγο να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη λαχανικά. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς οι ενώσεις που παράγονται κατά την πέψη των φυτικών ινών μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ποια γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται στα κύτταρά μας.

Ο Michael Snyder, PhD, Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Stanford εξηγεί, «Βρήκαμε έναν άμεσο σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και της ρύθμισης της λειτουργίας των γονιδίων, που έχει αντικαρκινικές επιδράσεις. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας γενικός μηχανισμός, καθώς τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, που προκύπτουν από την πέψη των ινών, μπορούν να διανεμηθούν σε ολόκληρο το σώμα».

Μια Σύνθετη Αλληλουχία Γεγονότων

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι λιγότερο από το 10% των Αμερικανών καταναλώνουν την προτεινόμενη ποσότητα φυτικών ινών. «Γενικά, η διατροφή των ανθρώπων είναι πολύ φτωχή σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα το μικροβίωμα (η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου μας) να μην τρέφεται σωστά και να μην παράγει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας», σημειώνει ο Snyder. «Αυτό δεν κάνει καλό στην υγεία μας».

Επιπτώσεις στην Πρόληψη του Καρκίνου

Η έρευνα δείχνει ότι οι ενώσεις που προέρχονται από τις φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν γονίδια τόσο σε υγιή όσο και σε καρκινικά κύτταρα, κάτι που υποδηλώνει πιθανές επιπτώσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία. Η ομάδα εξέτασε τις επιδράσεις σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, υγιή ανθρώπινα κύτταρα και το έντερο ποντικιών, βρίσκοντας σταθερά μοτίβα γενετικών αλλαγών που θα μπορούσαν να καταστείλουν την ανάπτυξη όγκων.

«Με την ταυτοποίηση των γονιδιακών στόχων αυτών των σημαντικών μορίων, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς οι φυτικές ίνες ασκούν τις ευεργετικές τους επιδράσεις και τι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του καρκίνου», λέει ο Snyder. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης της αύξησης των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες, ανοίγοντας νέες οδούς για έρευνα σχετικά με το πώς οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να συμπληρώνουν τις υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα πλατύφυλλα λαχανικά και τα αβοκάντο, θα μπορούσε να έχουν πολύ βαθύτερα οφέλη για την υγεία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Αυτές οι τροφές τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, που παράγουν ενώσεις οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων σε όλο το σώμα.

 

Πηγή: https://scienceblog.com/553039/dietary-fibers-anti-cancer-effects-traced-to-direct-genetic-changes/#google_vignette

January 9 Ιανουαρίου 2025 Πανεπιστήμιο Stanford

 

Επιμέλεια απόδοση Δρ Δημήτριος Φυλακτόπουλος