Πρέπει να πίνετε νερό πριν κοιμηθείτε; Tα υπέρ και τα κατά

Photo by Unsplash

Το σωματικό μας βάρος αποτελείται έως και 60% από νερό και η απώλεια 10% ή περισσότερο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού. Είναι ένα βασικό συστατικό και η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής, γνωστικής και συναισθηματικής μας υγείας καθώς και στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Εάν πίνετε τακτικά νερό, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι ωφέλιμο να προσθέσετε ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο σας. Ή ίσως έχετε ακούσει ότι το νερό μπορεί να σας βοηθήσει για να κοιμηθείτε καλύτερα. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νερού πριν τον ύπνο και αν τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Πλεονεκτήματα του πόσιμου νερού πριν τον ύπνο

1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports αναφέρει ότι το νερό μειώνει τον καρδιακό φόρτο εργασίας με θετική επίδραση στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Έδειξε περαιτέρω ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, στην ανάπαυση του σώματος, στην πέψη και στην φάση αποκατάστασης.

Ομοίως, μια μελέτη του 2020 υποδηλώνει ότι η συνηθισμένη κατανάλωση νερού πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Το νερό βοηθά την καρδιά να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά, καθώς μπορεί να αποτρέψει την καρδιακή επιβάρυνση, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Όταν ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου είναι χαμηλότεροι, μπορούν καλύτερα να καταπολεμήσουν το άγχος και το άτομο να χαλαρώσει, κάτι που βοηθά στο να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο.

2. Βελτιώνει τη διάθεση

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, είναι δύσκολο να επιστρέψετε στο σπίτι με καλή διάθεση. Εκτός από τους στρεσογόνους παράγοντες της ημέρας που σας βαραίνουν, το μυαλό σας μπορεί να είναι απασχολημένο με το τι πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και να διαταράξουν τη νυχτερινή σας ανάπαυση.

Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα έδειξε ότι η ενυδάτωση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την ηρεμία, το αίσθημα ικανοποίησης και να παράγει άλλα θετικά συναισθήματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για μια γαλήνια νυχτερινή ανάπαυση.

Άλλες μελέτες έδειξαν επίσης ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, ανησυχία, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κόπωση, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν τον ύπνο.

3. Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους

Μερικές φορές, ο ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος λόγω ενός επίμονου πονοκεφάλου. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε εσάς, τότε ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να είναι η θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Σύμφωνα με το, Nutrition Reviews, το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων μορφών πονοκεφάλου. Ομοίως, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, της σοβαρότητας και της διάρκειας του πονοκεφάλου.

Μια άλλη μελέτη συνέστησε στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους να αυξήσουν την πρόσληψη νερού ως πιθανή θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

4. Αποτρέπει την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό από αυτό που αναπληρώνει. Ένα άτομο θα εισέλθει σε κατάσταση αφυδάτωσης όταν χάσει το 2% ή περισσότερο της περιεκτικότητάς του σε νερό.

Όταν είναι αφυδατωμένο, ένα άτομο μπορεί να βιώσει δίψα, ξηροστομία, ξηρά χείλη και μάτια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένη θερμοκρασία σώματος, κακή διάθεση, μυϊκές κράμπες και ευερεθιστότητα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να μπορεί να κοιμηθεί και να κοιμηθεί χωρίς διακοπές.

Μειονεκτήματα του πόσιμου νερού πριν τον ύπνο

Με όλα τα πλεονεκτήματα του να είστε ενυδατωμένοι, υπάρχει κάτι που θα σας κάνει να το σκεφτείτε καλύτερα πριν πιείτε αυτό το επιπλέον ποτήρι H20 πριν τον ύπνο;

Όταν πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο, μπορεί να χρειαστεί να σηκωθείτε το βράδυ για να επισκεφτείτε την τουαλέτα, προκαλώντας μια άσκοπη διακοπή στον ύπνο σας. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορεί να σας ξαναπιάσει ο ύπνος.

Όταν ένα άτομο πηγαίνει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ή περισσότερες φορές, μπορεί να βιώνει αυτό που είναι γνωστό ως νυκτουρία - μια κατάσταση κατά την οποία ξυπνάτε για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο για να ουρήσετε πολλές φορές τη νύχτα. Αυτή η πάθηση μπορεί να προέρχεται από άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας ή απλώς από το πολύ νέρο.

Η νυκτουρία εμφανίζεται σε 50 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, με έρευνες να δείχνουν ότι επηρεάζει το 2% έως 18% των ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών. Τα νούμερα αυτά αυξάνονται με την ηλικία καθώς επηρεάζει το 28% έως το 62% των ατόμων μεταξύ 70 και 80 ετών.

Η έρευνα δείχνει ότι η νυκτουρία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αϋπνία. Η νυκτουρία οδηγεί επίσης σε κατακερματισμένο ύπνο, επηρεάζοντας την ικανότητα ενός ατόμου να ξεκουραστεί πλήρως.

Η νυκτουρία μπορεί να οφείλεται επίσης σε άλλες σχετικές παθήσεις όπως υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης, μόλυνση της ουροδόχου κύστης, διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαταραχές ύπνου όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου και η αϋπνία.

Ακολουθούν μερικές συστάσεις από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Clinical Practice που μπορεί να σας βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας ούρησης κατά την διάρκεια της νύχτας.

  • Περιορίστε την πρόσληψη νερού δύο ώρες πριν τον ύπνο και διαχειριστείτε σωστά και υπεύθυνα την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα για τελευταία φορά, ακριβώς πριν πάτε για ύπνο
  • Μειώστε την ποσότητα αλατιού στην καθημερινή σας διατροφή
  • Αυξήστε τα καθημερινά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας 

Σε κάθε περίπτωση, αν νομίζετε ότι έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα νυκτουρίας ή αϋπνίας, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον προσωπικό σας ιατρό, ο οποίος είναι κατάλληλος για να σας χορηγήσει οποιαδήποτε θεραπεία.

Με πληροφορίες από το Sleepscore.com