Για αιώνες, αν όχι για χιλιετίες, τα εκχυλίσματα και διάφορα άλλα παρασκευάσματα με βάση το θυμάρι χρησίμευαν για τη θεραπεία ασθενειών από το κοινό κρύωμα μέχρι τις επιληπτικές κρίσεις. Τα διαλύματα θυμαριού και άλλων βοτάνων όπως το δενδρολίβανο είχαν προφανείς αρωματικές χρήσεις αλλά η ανθρώπινη εμπειρία είχε αντιληφθεί τις αντισηπτικές του ιδιότητες και το θυμάρι χρησίμευε στο ράντισμα των πατωμάτων των Εκκλησιών και άλλων δημόσιων χώρων.
Πολύ πριν την ανακάλυψη των σύγχρονων ιατρικών μεθόδων, κρέμες, πάστες και σκόνες με βάση το θυμάρι τοποθετούνταν σε επιδέσμους για να αποτραπούν μολύνσεις και να επιταχυνθεί η επούλωση της πληγής. Τα πτητικά αιθέρια έλαια στο θυμάρι έχουν πιστοποιημένες αντιπαρασιτικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιασικές, και αντιρευματικές ιδιότητες.
Η συστηματική χρήση θυμαριού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων από διάφορες ασθένειες. Ρόφημα θυμαριού προστατεύει από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη χρόνια θυρεοειδίτιδα, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την ινομυαλγία, τον ίλιγγος και την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το θυμάρι είναι κυριολεκτικά μία βόμβα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής, της οξείδωσης των κυττάρων ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β, σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνης C και φολικό οξύ.
Το θυμάρι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αιθέρια έλαια όπως ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) και ουρσολικό οξύ (ursolic acid) . Αυτά τα αιθέρια έλαια έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της βρογχίτιδας, στους ερεθισμούς του λαιμού, στο βήχα, στη λαρυγγίτιδας, το άσθμα, στις φλεγμονές του στόματος και στις λοιμώξεις του λαιμού.
Ένας τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι το ρόφημα από θυμάρι, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ απλά με αποξηραμένα φύλλα θυμαριού και βλαστούς τοποθετώντας τους απλά σε ζεστό νερό για να γίνει η εκχύλιση των θρεπτικών συστατικών.
Πηγή: itrofi