Πριν 40 χρόνια τα κορίτσια γέμιζαν τα πρωινά τους με το Κάντυ Κάντυ

Πριν 40 χρόνια τα κορίτσια γέμιζαν τα πρωινά τους με το Κάντυ Κάντυ

Το πρώτο επεισόδιο

 

 

 

Η Κάντυ Κάντυ (ιαπωνικά: キャンディ・キャンディ, Χέπμπορν: Kyandi Kyandi, αγγλικά: Candy Candy) είναι ιαπωνικό ρομαντικό manga, anime και νουβέλα.[1] Πρωταγωνίστρια είναι η Κάντας "Κάντυ" Γουάιτ Άρντλεϊ, μία κοπέλα με φακίδες, μεγάλα σμαραγδοπράσινα μάτια και μακριά σγουρά ξανθά μαλλιά, τα οποία κάνει κοτσίδες με κορδέλες. Η Κάντυ Κάντυ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1975 σε μια νουβέλα της Γιαπωνέζας συγγραφέα Κέικο Νάγκιτα υπό το ψευδώνυμο Κιόκο Μιζούκι. Όταν η Μιζούκι συνεργάστηκε με την εικονογράφο manga Γιούμικο Ιγκαράσι, το ιαπωνικό περιοδικό Nakayoshi έδειξε ενδιαφέρον για την Κάντυ Κάντυ. Εκδιδόταν στο περιοδικό στη χρονική περίοδο των τεσσάρων ετών, και το 1977 κέρδισε το πρώτο βραβείο Kodansha Manga Award στη θεματολογία shōjo. Το manga έγινε σειρά anime με εταιρεία παραγωγής την Toei Animation. Επίσης, υπάρχουν τέσσερις ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων.

Η Κάντυ Γουάιτ Άρντλεϊ, ή χαϊδευτικά Κάντυ, μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο, το Σπίτι της Πόνυ, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν των Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Η κοπέλα αυτή ήταν αγοροκόριτσο που σκαρφάλωνε σε δέντρα και έκανε πολλές σκανδαλιές, μα όλοι την αγαπούσαν για την καλή της την καρδιά. Βρέθηκε όταν ήταν μωρό σε ένα καλαθάκι, μαζί με τη φίλη της Άννυ, στην είσοδο του ορφανοτροφείου από την κυρία Πόνυ και την αδελφή Μαρία, μια κρύα νύχτα του χειμώνα. Θα ονομαστεί Κάντυ επειδή δίπλα της θα βρεθεί μια κούκλα που απάνω έχει την λέξη "Candy" γραμμένη με κόκκινο και θα πάρει το επώνυμό της από το χιόνι που την έσωσαν.

Στην Ελλάδα

Εξώφυλλο από μία βιντεοκασέτα (VHS) της Κάντυ Κάντυ που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980.
Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΡΤ εβδομαδιαία, από το 1984 μέχρι το 1987, γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία, και αποκτώντας θαυμαστές από το παιδικό και το ενήλικο κοινό. Έπειτα, την προβολή της σειράς έκανε η ΕΡΤ 3, ενώ το 1989 προβλήθηκε ξανά σε καθημερινή βάση από την ΕΡΤ1, γνωρίζοντας και πάλι επιτυχία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η σειρά προβλήθηκε και πάλι με νέα -τρίτη- μεταγλώττιση, μέχρι το 50ό επεισόδιο, από τον ΣΚΑΪ - νυν Alpha TV.

Βιντεοκασέτες

Η σειρά είχε κυκλοφορήσει επίσης σε βιντεοκασέτες προς το τέλος της δεκαετίας του 1980, με την κάθε μία από αυτές να περιέχει 4 επεισόδια μεταγλωττισμένα. Η μεταγλώττιση ήταν διαφορετική από εκείνη της ΕΡΤ, αν και συμμετείχαν κάποιοι από τους ηθοποιούς που πήραν μέρος σε αυτήν. Η Ματίνα Καρρά, εκτός από την Κάντυ, υποδύθηκε και την αφηγήτρια. Δεν κυκλοφόρησε ολόκληρη η σειρά, αλλά μόνο 3 κασέτες με σύνολο 12 επεισοδίων, από τα 115.