Παντελής Ζερβός: Η ασύλληπτη τραγωδία που έζησε και που ανατριχιάζει

Παντελής Ζερβός: Η ασύλληπτη τραγωδία που έζησε και που ανατριχιάζει

Ο αγαπημένος ηθοποιός κράτησε αλλά εξομολογήθηκε το μυστικό του λίγο πριν από το τέλος του.

Παντελής Ζερβός: Στοργικός πατέρας, ιερέας του χωριού, νοματάρχης, φίλος, όποιο ρόλο και αν έπαιζε ο Παντελής Ζερβός, έδινε σε αυτόν, αλλά κι έβγαζε προς τα έξω μία αγάπη, καλοσύνη, τιμιότητα, ειλικρίνεια, γλυκύτητα, σεβασμό. Χαρακτηριστικά, που τον έκαναν έναν από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε το 1908 στην Περαχώρα έξω από το Λουτράκι. Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία τεσσάρων ετών και τον πατέρα του όταν ήταν οκτώ ετών. Οι συγγενείς του αποφάσισαν να τον κλείσουν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο. Δυστυχώς η ζωή του επιφύλασσε ακόμα μεγαλύτερες δοκιμασίες και μια ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία.

Η ιστορία του Παντελή Ζερβού μοιάζει βγαλμένη από αρχαία τραγωδία. Και τι ειρωνεία της μοίρας; Πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα, όταν ήταν στη σκηνή του θεάτρου της Επιδαύρου.

zervos2 1

Ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος και είχε τρεις κόρες. Η οικογένεια ζούσε στο Παλαιό Φάληρο τον χειμώνα και τα καλοκαίρια η μητέρα με τις κόρες πήγαιναν στη Σαντορίνη, στον τόπο καταγωγής της. Εκεί, ήταν το καλοκαίρι του 1956, όταν ο Εγκέλαδος της 9ης Ιουλίου ισοπέδωσε το νησί, θάβοντας κάτω από τα ερείπια τη μικρή του κόρη, την 12χρονη Ευδοξία. Η γυναίκα του κι οι άλλες δυο κόρες πρόλαβαν και βγήκαν απ’ το σπίτι και σώθηκαν. Το βράδυ λίγο πριν βγει στη σκηνή για να παίξει έμαθε το τραγικό νέο: «Σκοτώθηκε η Ευδοξούλα» του είπαν.

Βγήκε στη σκηνή κι έπαιξε, κάνοντας τον κόσμο να γελάσει. Όταν τέλειωσε, υποκλίθηκε, τον μπιζάρισαν, ξαναβγήκε στη σκηνή, υποκλίθηκε ξανά και μετά το όγδοο μπιζ, όταν μπήκε μέσα, λιποθύμησε.

Ωστόσο, το δράμα έμελλε να έχει συνέχεια. Τρία χρόνια αργότερα, κατά την εκταφή, διαπιστώθηκε πως το κοριτσάκι είχε ενταφιαστεί ζωντανό. Το κατάλαβαν, γιατί ο σκελετός του παιδιού δεν ήταν ανάσκελα, αλλά στο πλάι και με το στόμα ανοιχτό. Προφανώς είχε τραυματιστεί κι όταν συνήλθε, προσπάθησε να πάρει ανάσες, αλλά πέθανε από ασφυξία.

https://www.youtube.com/watch?v=FYh1nVZAnwY

«Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί, όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν», είπε. Ήταν ακριβώς όπως τον φανταζόμασταν.

Ο Παντελής Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του αυτό το μυστικό, ακόμα κι από τη γυναίκα του. Το εξομολογήθηκε λίγο πριν από το τέλος του.

Με πληροφορίες από flash.gr