Νένα Μεντή για Έλλη Λαμπέτη: «Βγάζει την περούκα και μου λέει, "δες, ούτε μία τρίχα δεν μου έμεινε"»

Νένα Μεντή για Έλλη Λαμπέτη:  «Βγάζει την περούκα και μου λέει, "δες, ούτε μία τρίχα δεν μου έμεινε"»

«Μου έλεγε, εγώ θα πάθω καρκίνο, είμαι σίγουρη»: Η νέα, συγκλονιστική εξομολόγηση της Μεντή για την τραγική ζωή της Έλλης Λαμπέτη

Ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσφατα τηλεοπτικά αφιερώματα αυτό που έκανε η Σοφία Τσίπα στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» για την Έλλη Λαμπέτη. Για τη σπουδαία ηθοποιό μίλησαν, παραλαμβάνοντας ο ένας μετά τον άλλο τη σκυτάλη, η Νένα Μεντή, ο Γιώργος Καραμίχος και ο Γιώργος Χριστοδούλου, συνθέτοντας έτσι σταδιακά το παζλ της τραγικής ζωής της.

Γεννήθηκε το 1926 στα Βίλια, σε μια δύσκολη γέννα διδύμων. Έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο αλλά την έκοψαν «λόγω ψευδίσματος, το χρωστούσε σε κάποια πάρεση που είχε πάθει το πρόσωπό της» όπως λέει η Μεντή. «Και πάει στην Κοτοπούλη, που είχε σχολή τότε. Δίνει εξετάσεις και την απορρίπτουν ξανά. Τη βάζει με μέσον ο θείος της στη σχολή και ανακαλύπτουν τι φλέβα έκρυβε αυτό το κορίτσι. 16 χρονών έπαιξε τον πρώτο της ρόλο».

Έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο αλλά την έκοψαν «λόγω ψευδίσματος, το χρωστούσε σε κάποια πάρεση που είχε πάθει το πρόσωπό της»

Ο Μάριος Πλωρίτης ήταν ο μέντορας και πρώτος της σύζυγος. Εκείνη την περίοδο δημιούργησε έναν θίασο με Λαμπέτη, Χορν, Παππά και ενίοτε Ντίνο Ηλιόπουλο. Το 1953 αρχίζει η θυελλώδης και αρκετά ανταγωνιστική σχέση της με τον Χορν. «Ο Δημήτρης Χορν ήταν αρκετά ανταγωνιστικός. Δεν μπορούσε να καταπιεί εύκολα ότι η Λαμπέτη ξεκίνησε καριέρα στο εξωτερικό. Η Έλλη Λαμπέτη κουβαλούσε και κάτι δυσοίωνο, που έκανε τον Χορν να φρικάρει, ο οποίος ήταν αρρωστοφοβικός».

Όταν η Λαμπέτη έμεινε έγκυος, εκείνος της ζήτησε να κάνει έκτρωση γιατί δεν ήθελε παιδιά. Τότε η σχέση τους πήρε την κάτω βόλτα.

Η Λαμπέτη είχε μεγάλο πόνο για τον θάνατο της μητέρας και των αδελφών της. «Η μητέρα της πέθανε με περίεργο τρόπο. Καθότανε και έπλεκε και τη βρήκε σφαίρα στον πόλεμο». Ο επόμενος σύζυγός της ήταν ο Αμερικανός συγγραφέας Φρέντυ Γουέικμαν. «Τη λάτρευε. Ήταν κλασάτος. Το πόσο ερωτευμένη ήταν η Έλλη, δεν το ξέρω». Ήρθαν στην Ελλάδα και υιοθέτησαν τη μικρή Ελίζα, αλλά ούτε αυτό έμελλε να έχει ευτυχή κατάληξη για τη Λαμπέτη. Οι βιολογικοί γονείς της πήραν πίσω το παιδί.

«Η Έλλη Λαμπέτη κουβαλούσε και κάτι δυσοίωνο, που έκανε τον Χορν να φρικάρει, ο οποίος ήταν αρρωστοφοβικός».

«Τη στοίχειωσε πολύ αυτή η ιστορία» λέει η Μεντή. «Μου έλεγε η Έλλη Λαμπέτη, εγώ θα πάθω καρκίνο, είμαι σίγουρη». Όταν της πήραν το παιδί, η ψυχολογία της ήταν πάρα πολύ άσχημη. Δεν το πίστευε. Έφτασε σε σημείο να πάει να το κλέψει. Έβαζε ανθρώπους να βρίσκουν τον παιδικό σταθμό του και πήγαινε μέσα και το έβρισκε σε άθλια κατάσταση. «Ανακάλυψα πού είναι το παιδί και θα πάω να το κλέψω» είχε πει η ίδια, προσθέτοντας: «Μου είπε ο δικηγόρος ότι θα πάω φυλακή. Εγώ του είπα, τιμή μου και δόξα να πάω φυλακή γιατί κλέβω ένα παιδί από άσυλο».

Την περίοδο της αρρώστιας, πέρναγε μια σκιά από τα μάτια της. «Όταν τελείωσε η παράσταση της “Φιλουμένας” (θυμάται η Μεντή, φανερά συγκινημένη) μου λέει, κάτσε να φύγουμε μαζί. Βγήκαμε προς τη στοά, κάνει έτσι το κεφάλι της και βγάζει την περούκα και μου λέει: “Δες, ούτε μία τρίχα δεν μου έμεινε”».

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=RiSH8V3l4Js

Με πληροφορίες από womantoc