Ζωή Λάσκαρη: Η διπλή ορφάνια, το χτύπημα της μοίρας και τα δύσκολα παιδικά της χρόνια

Η Ζωή Λάσκαρη δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, Δημήτρη Κουρουκλή, καθώς δολοφονήθηκε στον Εμφύλιο. Λίγα χρόνια αργότερα κι ενώ η αξέχαστη ηθοποιός ήταν 7, έχασε και τη μητέρα της.

Το χτύπημα της μοίρας για το μικρό κορίτσι ήταν τεράστιο. Το μεγάλωμα της ανέλαβαν ο παππούς και η γιαγιά. Η Ζωίτσα του ελληνικού κινηματογράφου είχε μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και την ορφάνια που την βίωσε στο πετσί της από την τρυφερή της ηλικία.

Video Url

«Ήμουν οκτώ μηνών όταν σκότωσαν τον πατέρα μου, στα 24 του, στον Εμφύλιο. Η μητέρα μου πέθανε όταν ήμουν 7 χρόνων. Η απώλεια των γονιών είναι ένα κενό που δεν αναπληρώνεται ποτέ. Δεν έζησα Χριστούγεννα. Στο σπίτι είχαμε συνέχεια πένθος. Δεν στολίσαμε ποτέ δέντρο. Γι’ αυτό και δεν αγαπώ τα Χριστούγεννα, άλλωστε. Δεν τα έχω βιώσει. Ραδιόφωνο δεν βάζαμε ποτέ. Απ’ το στόμα μου δεν βγήκε ποτέ η λέξη “μπαμπάς”, δεν θυμάμαι να φώναξα τη λέξη “μαμά”… Δεν έχω θυμό για τους δολοφόνους του πατέρα μου, αλλά δεν είχα και φυσιολογικά παιδικά χρόνια» είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Ο παππούς και η γιαγιά λατρεύουν την εγγονή τους. Όμως, οι εποχές είναι δύσκολες και διαφορετικές. Είναι υπερπροστατευτικοί μαζί της. Δεν θέλουν να πληγώσουν κι άλλο την εύθραυστη παιδική ψυχή της, γι’ αυτό και της κρύβουν την αλήθεια για το θάνατο της μητέρας της. Της λένε ότι έφυγε για την Ιταλία. Μαθαίνει την αλήθεια στο σχολείο και νοιώθει τον κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά της.

«Μου είπαν ψέματα για το θάνατο της μάνας μου, ενώ εγώ την είδα νεκρή στο σπίτι. Ότι, δήθεν, έφυγε για την Ιταλία. Επί ένα χρόνο μού έστελναν ψεύτικα γράμματα. Κάποια στιγμή, στο σχολείο, μου είπαν: “Ποια μάνα σου στην Ιταλία; Η μάνα σου πέθανε”. Έτρεξα και πήγα και λες ένα χέρι με πήρε και με έβαλε μπροστά από τον τάφο της και είδα τη φωτογραφία της. Γύρισα σπίτι και σπάραζα. “Γιατί μου το κάνατε αυτό;”. Δεν το έκαναν για κακό. Για να με προστατεύσουν. Αλλά με λάθος τρόπο», είχε εξομολογηθεί μεταξύ άλλων η Ζωή Λάσκαρη σε συνέντευξή της.

Video Url