Το ντέρμπι κορυφής ΑΕΚ-Παναθηναϊκού πριν 40 χρόνια!

© THOMAS CHRISOHOIDIS / ACTION IMAGES
ΑΡΧΕΙΟ Α.ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Καταπράσινη είχε βαφτεί η 13η αγωνιστική ημέρα του Πρωταθλήματος 83/84 και αρκετά γούρικη για τους φιλοξενούμενους, αφού είχαν επικρατήσει στο ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, εδραιώνοντας τη θέση τους στη κορυφή, μετά και τις αποτυχίες των περισσοτέρων ομάδων που τον καταδίωκαν στο βαθμολογικό πίνακα.

Το ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν κρίσιμο κυρίως για τη κιτρινόμαυρη ομάδα που είχε περιέλθει σε κλίμα εσωστρέφειας με τους οπαδούς της να ζητούν μόνο νίκη μετά από διαδοχικές ήττες.

Μπροστά σε 27.000 θεατές είχαν παραταχθεί οι δυο ομάδες, έτοιμες να προσφέρουν δυνατές μονομαχίες και όμορφο θέαμα. Το ντέρμπι όμως είχε μοναδικούς πρωταγωνιστές τους πράσινους που ήταν αυτοί που είχαν τα «φτερά» για να πετάξουν προς τη νίκη. Με σαφή ανωτερότητα σε όλο το ενενηντάλεπτο και εξαιρετική φυσική κατάσταση δεν άφησαν περιθώρια στην ΑΕΚ να αμφισβητήσει τη κυριαρχία τους.

Παπαβασιλειου-Διντσικος

Οι ποδοσφαιριστές του Γκμόχ έτρεχαν ασταμάτητα , είχαν δύναμη, ουσία και πάνω απ‘ όλα οργάνωση στο παιχνίδι τους, στοιχείο που έλειπε δραματικά από τον δικέφαλο. Το Α’ ημίχρονο δεν είχε να παρουσιάσει πολλές αξιόλογες στιγμές και οι δυο ομάδες πρόσεχαν περισσότερο τα νώτα τους.

Από τα πρώτα λεπτά της επανάληψης όμως το τριφύλλι έδειξε ότι δύσκολα θα του ξεφευγε η νίκη. Οι ποδοσφαιριστές του εμφανίστηκαν επιθετικοί, υπερτερούσαν σε αντοχή, με δύναμη στο κέντρο του γηπέδου με την παρουσία των Ρότσα, Αντωνίου, Παπαβασιλείου, τον Βονόρτα στην άμυνα και τον Δημόπουλο αιχμή του δόρατος έγειραν την πλάστιγγα υπέρ τους.

Στο 67΄ο Παπαβασιλείου εκτέλεσε φάουλ από πλάγια αριστερά και ο προωθημένος Γιάννης Βονόρτας, ανενόχλητος με κεφαλιά θα άνοιγε το σκορ. Πριν συνειδητοποιήσουν οι κιτρινόμαυροι τι είχε συμβεί θα ερχόταν και το 2-0 για τον Παναθηναϊκό. Σουτ του Κώστα Αντωνίου από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής θα έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα του Στεριούδα.

Γκολ Παναθηναικου

Στο υπόλοιπο της αναμέτρησης δεν θα άλλαζε τίποτα, αφού οι γηπεδούχοι ήταν φανερά απογοητευμένοι με συνέπεια το έργο των πρωτοπόρων της βαθμολογίας για διατήρηση του σκορ να γίνει ακόμα πιο εύκολο.

Θυμηθείτε τις φάσεις και τα γκόλ του ντέρμπι καθώς και άλλων σημαντικών αγώνων της αγωνιστικής του Πρωταθλήματος 83/84 όπως μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ.

Video Url