Σεμνή, διακριτική αλλά συνάμα ελεύθερη και παθιασμένη, η Βίκυ Μοσχολιού ήταν ένα σπάνιο κράμα καλλιτέχνη που ένωσε με τη δωρική φωνή της έναν λαό που αρνείται πεισματικά να την ξεχάσει.
Η Βίκυ Μοσχολιού έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2005 και την θυμόμαστε μέσα από την ερμηνεία της στην ταινία «Κατηγορώ τους Ανθρώπους» με το τραγούδι «Πέρα από τη Θάλασσα» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Ερρίκου Θαλασσινού.
Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, στην Αθήνα, ωστόσο έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Αγία Βαρβάρα. Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να εργάζεται σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα.
Αρχικά, δοκίμασε με επιτυχία να πάρει μέρος στην εκπομπή ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, «Χαρούμενα Ταλέντα». Ήταν μόλις 14 χρόνων και ο πατέρας της αρνήθηκε σθεναρά να ξεκινήσει να κάνει ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο η αρχή έγινε το 1962 μετά από μεσολάβηση της εξαδέλφης της, Έφης Λίντα. Εμφανίστηκε στην «Τριάνα» του Βασίλη Χειλά όπου ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης διέκρινε αμέσως τις ικανότητες. Αργότερα έχοντας μείνει χωρίς δουλειά, θυμήθηκε τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο ένα χρόνο πριν, το 1961, είχε γνωρίσει σε μια διαδρομή στο λεωφορείο Αθήνα-Αιγάλεω και έτσι ξεκίνησε την καριέρα της.
Καθιερώθηκε το 1964 τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, «Λόλα». Τον επόμενο χρόνο το τραγούδι της «Ένα αστέρι πέφτει - πέφτει» έγινε μεγάλη επιτυχία.
Η Μοσχολιού ως τύπος τραγουδίστριας ήταν contralto, δηλαδή η βαρύτερη γυναικεία φωνή. Κατείχε μεγάλη έκταση φωνής, βαριά ηχητικότητα και μια μελαγχολική βραχνή χροιά.
Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες όπως με το Γιώργο Ζαμπέτα, τον Άκη Πάνου, το Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Στα τραγούδια της που έγιναν επιτυχίες συγκαταλέγονται τα: «Πάει, πάει», «Αλήτη», «Ο Λευτέρης, «Έτσι είν' η ζωή», «Μιλώ για τα παιδιά μου» και άλλα.
Δύο επιτυχίες της έδωσαν το όνομα σε δύο νυκτερινά κέντρα της Αθήνας, τα «Δειλινά» και τα «Ξημερώματα».
Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν από τις πρώτες ερμηνεύτριες που εγκατέλειψε τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην Πλάκα και να τραγουδήσει σε μπουάτ, κάνοντας τις κυριότερες εμφανίσεις της στον «Ζυγό» και το «Zoom» της Πλάκας στο πλευρό του Δήμου Μούτση στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ελάχιστοι επίσης γνωρίζουν ότι η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και στο θέατρο Ολυμπιά στο Παρίσι. Με τη σεμνότητα και την απλότητα που την χαρακτήριζε ελάχιστες φορές μιλούσε για τους θριάμβους της. Επίσης, εμφανίστηκε και στις βασιλικές αυλές της Ελλάδας, της Περσίας και της Ιορδανίας.
Την Πρωτομαγιά του 1967 παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζο με κουμπάρο τον στρατιωτικό της Χούντας Ιωάννη Λαδά. Με το Μίμη Δομάζο απέκτησε δύο κόρες, αλλά το 1979 πήραν διαζύγιο.
Έφυγε από τη ζωή το 2005 από καρκίνο, σε ηλικία 62 ετών στο σπίτι της στους Θρακομακεδόνες.