Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται τον Γιάννη Δαλιανίδη

«Λες να είναι συγγενής τής Άρλην Νταλ, τής κοκκινομάλλας σταρ τού Χόλυγουντ» αναρωτιόμασταν μεταξύ αστείου και σοβαρού τα θεατρόφιλα αγόρια τής παρέας, καθώς βλέπαμε τον Γιάννη Νταλ να χορεύει στην σκηνή τού Περοκέ. Όχι βέβαια! Το Νταλ ήταν ψευδώνυμο.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Δαλιανίδης (1923-16 Οκτωβρίου 2010). Στην πρώτη φωτογραφία τον βλέπετε μαζί μου σε κάποια κοσμική μας έξοδο. Ήταν μια εποχή που έκανα πολλή παρέα με τον Γιάννη. Μαζί με τον άλλο Γιάννη, τον Φλερύ, και την Μαρλέν Καρρέρ και την Ροζίτα Σώκου. Το πλατύ κοινό τον Δαλιανίδη τον αγάπησε κυρίως για τις ταινίες του. Τις κοινωνικές, όπως  «Νόμος 4000», τις κωμωδίες του όπως «Η χαρτοπαίχτρα» ή τις μουσικοχορευτικές «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Κορίτσια για φίλημα», «Κάτι να καίει», «Γοργόνες κα μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», ποια να πρωτοθυμηθώ. Άλλο τόσο όμως αγαπήθηκαν και οι τηλεοπτικές σειρές του, όπως το «Λούνα Παρκ» ή «Το τρίτο στεφάνι» αργότερα. Ένα από τα αγαπημένα κορίτσια τών ταινιών τού Δαλιανίδη, ήταν η Χλόη Λιάσκου. Μάς βλέπετε μαζί στη δεύτερη φωτογραφία, που τη βγάλαμε ένα Σαββατοκύριακο στην Σύρο, όταν η Χλόη ήταν διευθύντρια στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό τού νησιού. Φυσικά γνωριζόμασταν από πολύ πιο πριν.

Από την εποχή που με τον άντρα της, τον σκηνοθέτη Λάμπρο Κωστόπουλο, ερχόταν στην τηλεόραση τής ΕΡΤ για να πάρει μέρος στο Θέατρο τής Δευτέρας. Η Χλόη ήταν μόνο δεκάξι χρονών όταν έπαιξε στο «Νόμος 4000» τού Δαλιανίδη. «Ο Γιάννης ήταν καλός και φιλικός και ήξερε τί ήθελε. Όντας ο ίδιος χορευτής, έβαζε στοιχεία μιούζικαλ στις ταινίες του. Με αρχηγό τον Φίνο που ήταν σαν μπαμπάς μας, το όλο κλίμα ήταν σαν οικογενειακή υπόθεση».

Αυτά είναι λόγια τής ίδιας τής Χλόης από την πολύ ωραία συνέντευξη που είχε δώσει για την LIFO στον Αντώνη Mποσκοΐτη. Το πραγματικό της όνομα είναι Καλλιόπη. Χλόη την βάφτισε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος που την προόριζε για τις «Μικρές Αφροδίτες, τη δική του μεταφορά στο σινεμά τού «Δάφνις και Χλόη» τού Λόγγου. Όταν την πρωτοείδε εκείνη ήταν κοριτσάκι, στην αρχή τής εφηβείας, μαθήτρια στην Σχολή χορού Ζουρούδη. Στην ταινία δεν έπαιξε η Χλόη τελικά, τής έμειναν όμως η αιώνια φιλία με τον Κούνδουρο και το όνομα. Και την Χλόη Λιάσκου ο κόσμος την έχει συνδέσει πιο πολύ με σινεμά.

 

 

Όμως η Χλόη είναι και πολύ καλή θεατρική ηθοποιός και πάντα τη θυμάμαι Χρυσόθεμη στην «Ηλέκτρα» τού Σοφοκλή με την Αντιγόνη Βαλάκου στον επώνυμο ρόλο στην εξαιρετική προσέγγιση τού Σπύρου Ευαγγελάτου

Γιώργος Παπαστεφάνου