Blue Öyster Cult: Το ξεκίνημα ενός θρύλου της Νέας Υόρκης (HighwayStar Stories) 

Blue Oyster Cult
Photo by Wikimedia Commons

Η "αμερικανική απάντηση" στους Black Sabbath, ίσως το πρώτο αμιγώς metal γκρουπ των ΗΠΑ

Την τελευταία και σημαντικότερη προσθήκη έκανε ο κιμπορντίστας Allen Lanier, στα τέλη του 1971. Αφού υιοθέτησαν το όνομα "Blue Oyster Cult", ο Lanier τοποθέτησε το umlaut πάνω από το γράμμα "Ο", λίγο πριν το συγκρότημα κυκλοφορήσει τον ομώνυμο πρώτο δίσκο του. Κατά μία έννοια, η νέα εκδοχή του λογοτύπου αντικατόπτριζε τον μυστικιστικό χαρακτήρα που το γκρουπ ήθελε να περάσει προς τα έξω. Και ταυτόχρονα το ειδικό βάρος του ονόματος, αλλά και του ήχου τους. 

Οι πρώτες ημέρες των Blue Öyster Cult

Εξαρχής το συγκρότημα είχε την ιδέα ενός ονόματος με τρεις λέξεις, κάτι ανάλογο ίσως των Creedence Clearwater Revival. Όταν άρχισαν τις πρόβες στο Long Island της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιούσαν το όνομα Soft White Underbelly, το οποίο στην αμερικανική αργκό σημαίνει το "αδύνατο σημείο". Ουσιαστικά το αρχικό σχήμα περιελάμβανε τους Donald Roeser στην κιθάρα και Albert Bouchard στα τύμπανα. Όταν μετακόμισαν στο State University του Manhattan, δέχονταν συχνά επίσκεψη από τον φίλο τους Allen Lanier, ο οποίος τζάμαρε συχνά μαζί τους με την κιθάρα και τα πλήκτρα. Εκείνη την εποχή ο Lanier διατηρούσε σχέση με μια μουσικό και ποιήτρια, η οποία προσέφερε το input της στο συγκρότημα. Σποραδικά, η γυναίκα αυτή έγραφε στα Rolling Stone και Creem. Το όνομά της; Patti Smith. 

Ο Sandy Pearlman στον δρόμο του γκρουπ 

The Clash, The Dictators, Pavlov's Dog, Dream Syndicate. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία ονόματα με τα οποία συνεργάστηκε ο παραγωγός Sandy Pearlman, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την καταραμένη για τη μουσική χρονιά του 2016. Ο Pearlman ήταν επίσης αντιπρόεδρος του emusic.com, μίας από τις μεγαλύτερες online μουσικές βιβλιοθήκες και η οποία λειτουργεί από το 1998. Με το μάτι και το αυτί του συνεχώς στο underground, θα ανακαλύψει εκείνη την εποχή την ταλαντούχα ομάδα των Roeser, Lanier και Bouchard. O ίδιος ο Roeser, έχοντας πλέον υιοθετήσει το ψευδώνυμο "Buck Dharma", θα πει πως χωρίς το όραμα του Sandy Pearlman, οι Blue Öyster Cult ουσιαστικά δε θα υπήρχαν. Το breakthrough των Blue Öyster Cult θα αργούσε λίγο ακόμα. 

Ο μυστηριώδης νέος frontman και η νέα αρχή

Blue Oyster Cult

Στο μαγαζί με μουσικά όργανα με το οποίο το συγκρότημα θα συνεργαστεί για τον εξοπλισμό του, εργάζεται ένας μουσάτος τύπος που παίζει κιθάρα και τραγουδά. Τον λένε Eric Bloom και προστίθεται αμέσως στο line up του γκρουπ. Στις αρχές του 1970 ηχογραφούν τον πρώτο δίσκο τους, αλλά η Elektra Records δεν πείθεται. Το συγκρότημα (που εκείνη την εποχή ονομάζεται Stalk-Forrest Group) δίνει συναυλίες στο Long Island, όπου μεταξύ άλλων ακούγονται διασκευές στα Born to be Wild και We Gotta Get Out of the Place. Από το πρωτότυπο υλικό ξεχωρίζει ένα τραγούδι που λέγεται "Cities on Flame With Rock n Roll",

 

Το τραγούδι αυτό ήταν η απαρχή του μύθου των Blue Öyster Cult. Με την καθοδήγηση του Pearlman (ο οποίος ήταν και στιχουργός του γκρουπ εκτός των άλλων), το συγκρότημα θα κινήσει την περιέργεια του Murray Krugman, εξέχοντος στελέχους της Columbia Records. Οι δισκογραφικές εταιρείες έψαχναν εναγωνίως για "νέο αίμα" με σκληρότερο ήχο, καθώς ένα νέο συγκρότημα από την Αγγλία, με όνομα Black Sabbath, έδειχνε το νέο δρόμο που ανοιγόταν. Οι Blue Öyster Cult όμως υπήρξαν πολλά περισσότερα. Βέροι Νεοϋρκέζοι, συνδύασαν το νέο σκληρό αυτόν ήχο με φουτουριστικά θέματα, ένα image που παρέπεμπε σε συμμορίες μηχανόβιων, ενώ τέλος υπήρχαν σίγουρα ψήγματα από την beat κληρονομιά και τους μεγάλους Jack Kerouac και William Burroughs. Σαφώς και το συγκρότημα είχε τις επιρροές του, ωστόσο πολύ γρήγορα έγιναν ένα σύνολο το οποίο είχε τη δική του, ξεχωριστή, αισθητική και ταυτότητα. 

Η δημιουργία του ιστορικού πρώτου δίσκου 

Το συγκρότημα πλέον εργάζεται πυρετωδώς. Τα πρώτα demos του δίσκου ηχογραφούνται με τη βοήθεια του συνθέτη και παραγωγού David Lucas. Οι δύο μεριές θα γράψουν ιστορία λίγα χρόνια αργότερα, με την από κοινού δημιουργία του "Don't Fear the Reaper". Λίγο πριν την κυκλοφορία του album, θα μπει και η τελευταία πινελιά. 

Τον καλλιτέχνη Bill Gawlik, έφερε σε επαφή με το συγκρότημα ο Sandy Pearlman. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στις φοιτητικές εστίες του Stony Brook University. Μέχρι και σήμερα, η δημιουργία του εμβληματικού logo χρίζει διαφόρων ερμηνειών. Άλλοι λένε πως είναι το σύμβολο του "Κρόνου", άλλοι μιλούν για αρχαίο σύμβολο ενός αλχημιστή. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα σύμβολο που συνοδεύει τον μύθο των Blue Öyster Cult για περισσότερα από 50 χρόνια, έχοντας εμφανιστεί σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. 

Το "Blue Öyster Cult" κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 1972. Τέσσερις μήνες αργότερα, θα μπει στο Billboard 200. Τα καλύτερα ήταν καθ'οδόν.