Ο Kristofferson στήριξε την O'Connor σε μια από τις πλέον δύσκολες στιγμές της ζωής και καριέρας της
Ο αγαπημένος "παράνομος" της country μουσικής Kris Kristofferson έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών. Διάσημοι καλλιτέχνες, όπως φυσικά και οι πολυάριθμοι οπαδοί του έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα. Ανάμεσά τους η Dolly Parton, η Barbra Streisand με την οποία συνεργάστηκε στο A Star is Born του 1976, οι Metallica και πολλοί άλλοι. Με σημαντική παρουσία στη δισκογραφία και τον κινηματογράφο, ο Kris Kristofferson αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, με επιτυχίες όπως το Me and Bobby McGee, αλλά και λόγω της στενής σχέσης του με τον Johnny Cash. Ο Kristofferson υπήρξε ένας από τους τους λίγους σχετικά καλλιτέχνες που κατάφεραν να κάνουν καριέρα ως συνθέτες, τραγουδιστές και ηθοποιοί, αξιοποιώντας το ταλέντο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως είναι λογικό, διάφορες γνωστές αλλά και άγνωστες ιστορίες, εμφανίστηκαν ξανά στο προσκήνιο μετά τον θάνατο του. Μία από αυτές έχει να κάνει με τη σπουδαία Ιρλανδή τραγουδίστρια Sinéad O'Connor και την ιδιαίτερη σχέση που οι δυο τους είχαν αναπτύξει.
Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Οκτωβρίου 1992 όταν η O'Connor εμφανίστηκε στη δημοφιλή εκπομπή Saturday Night Live. Όπως είχε προγραμματιστεί για το κλείσιμο της βραδιάς, απέδωσε μία a capella ερμηνεία του τραγουδιού "War" του Bob Marley. Ωστόσο προέβη σε μια ενέργεια που εξέπληξε τόσο τους υπευθύνους της σειράς, όσο και πολύ περισσότερο την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αφού αντικατέστησε στίχους του τραγουδιού για να κάνει αναφορά στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, κράτησε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', σκίζοντας την επιδεικτικά, κοιτώντας ταυτόχρονα την κάμερα. Κλείνοντας θα πει "Πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό". Το κοινό στο studio έμεινε σιωπηλό και εξαιρετικά αμήχανο, λέγεται μάλιστα πως η παραγωγή διέταξε να απενεργοποιηθεί η πινακίδα "Applause". Η συγκεκριμένη ενέργεια σίγουρα δεν ήταν η πρώτη ακτιβιστική της Sinead O'Connor. Διατηρώντας στενές σχέσεις με την queer κοινότητα του Λονδίνου στα μέσα των 80s, θα είναι από τους πρώτους επιφανείς καλλιτέχνες που θα μιλήσουν ανοιχτά για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με το AIDS. Ήταν μια περίοδος που πολλοί διάσημοι απέφευγαν να μιλήσουν για το θέμα, περίοδος που χαρακτηριζόταν από ιδιαίτερη άγνοια και στιγματισμό για τους ασθενείς. Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής της στο The Late Late Show, το 1990, η Ο' Connor θα φορέσει ένα t-shirt της Dublin AIDS Alliance, μιας οργάνωσης που θα γινόταν γνωστή αργότερα ως HIV Ireland.
Δύο εβδομάδες μετά από αυτό το συμβάν, στις 16 Οκτωβρίου, η Columbia Records διοργάνωσε επετειακή συναυλία προς τιμήν του Bob Dylan, στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Αφορμή για τη συναυλία η συμπλήρωση 30 ετών από το πρώτο album του Dylan με την εταιρεία. Οι καλεσμένοι πολλοί και εκλεκτοί. Stevie Wonder, George Harrison, Johnny Cash και Eric Clapton. Μαζί τους και η μόλις 25 ετών τότε Sinead O' Connor, αλλά και ο Kris Kristofferson. Ο τελευταίος ανέλαβε το δύσκολο έργο του να παρουσιάσει την O'Connor στη σκηνή:
"Είμαι πραγματικά περήφανος που παρουσιάζω αυτήν την επόμενη καλλιτέχνιδα, το όνομα της οποίας έχει γίνει συνώνυμο με το θάρρος και την ακεραιότητα", θα πει ο Kristofferson αναφερόμενος προφανώς στο περιστατικό του Saturday Night Live. Η Sinead O' Connor ανέβηκε στη σκηνή με τα χειροκροτήματα του κόσμου να μπλέκονται με έντονες αποδοκιμασίες. Η καλλιτέχνιδα περίμενε αρκετή ώρα στο μικρόφωνο, με τον Kristofferson να της ψιθυρίζει "Μην αφήσεις αυτούς τους μπάσταρδους να σε επηρεάσουν". Προς έκπληξη του κοινού αλλά και των μουσικών που τη συνοδεύανε εκείνο το βράδυ, η O'Connor επανέλαβε την a capella ερμηνεία του War, όπως είχε κάνει στο SNL. Επρόκειτο για μια πολύ δυνατή στιγμή, που ένωσε τους δύο καλλιτέχνες μέχρι το τέλος. Θα συνεργαστούν ξανά στο video του τραγουδιού "This is to Mother You" το 1997, ενώ το 2010 θα αποδώσουν μαζί το "Help Me Make It Through the Night" του Kristofferson, στην ιρλανδική τηλεόραση. Ένα χρόνο νωρίτερα, το Closer to the Bone album του Kristofferson θα περιέχει το εμβληματικό Sister Sinead.
Η Sinead O' Connor δε μετάνιωσε ποτέ για τα γεγονότα εκείνου του Οκτωβρίου. Ο καλλιτεχνικός κόσμος, στην πλειοψηφία του, θυμάται σήμερα μια ασυμβίβαστη πρωτοπόρο που δε φοβόταν να εκθέσει μέσω της τέχνης της, περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και κοινωνικών αδικιών. Το 2021 κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της με τίτλο "Rememberings: Scenes from My Complicated Life", όπου μιλώντας για την εμφάνιση της στο live προς τιμήν του Bob Dylan, θα περιγράψει το θόρυβο από χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες ως "έναν θόρυβο που δεν είχε ξανακούσει αντίστοιχο, κάτι σαν έναν κεραυνό που δεν τελειώνει ποτέ". Σε άλλο σημείο του βιβλίου δε, θα αποσαφηνίσει μια για πάντα το στίγμα της καριέρας της:
"Όλοι θέλουν έναν pop star, βλέπεις; Αλλά είμαι τραγουδίστρια διαμαρτυρίας. Απλά είχα πράγματα να βγάλω έξω από το στήθος μου. Δεν είχα καμία επιθυμία για φήμη".