Τα παιδιά δεν είναι χαζά, εκμεταλλεύονται συχνά τους μεγάλους

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει σε παγκόσμιο επίπεδο η παιδική παραβατικότητα η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και στο έγκλημα σε ηλικίες που δεν ξεπερνούν τα 14 χρόνια.

Οι διάφορες τιμωρίες που έχουν ζήσει στο μακρινό παρελθόν οι μεγάλοι σε ηλικία σαν παιδιά, σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, αλλά η βία υπάρχει σε μερικά από τα μικρά παιδιά από την Β' τάξη τουλάχιστον του δημοτικού και τα οποία μοιραία παρασύρουν αρκετά από τα υπόλοιπα.

Το καινούργιο στην υπόθεση είναι ότι στην βία έχουν πια ίση συμμετοχή και τα κορίτσια τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια είναι το ίδιο δυναμικά με τα αγόρια, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα όπου αφορά μικρότερα αγόρια προσπαθούν να τους επιβληθούν σαν μικρές αμαζόνες.

Προχθές ένα κορίτσι της 5ης το οποίο οι γονείς του στέλνουν να μαθαίνει καράτε, έστειλε μήνυμα σε ένα αγόρι της τετάρτης δημοτικού ότι θα τον γ...

Στην δεκαετία του '50 υπήρχε ο χάρακας και άλλες μικρότερες τιμωρίες και τα περισσότερα παιδιά ήταν αγγελούδια στο σχολείο ενώ έπαιρναν και το μάθημα τους για την συμπεριφορά στο σπίτι.

Έξω από το σχολείο βέβαια είχαν σχηματίσει τις συμμορίες τους σε κάθε γειτονιά αλλά νομίζω ότι ποτέ δεν έκαναν μεμονωμένες επιθέσεις σε άλλα παιδιά με διάφορα επικίνδυνα όργανα, τότε έπαιζαν πετροπόλεμο και έκαναν φασαρίες με ξύλινα ή πλαστικά σπαθιά.

Τώρα αν κάποιος δάσκαλος ή γονιός δώσει ένα σκαμπίλι σε παιδί, μπορεί να πάει και φυλακή.

 

Τώρα αν απειλήσεις ένα 7χρονο συνήθως σου λέει ότι αυτό που λες δεν μπορείς να το κάνεις, απαγορεύεται, οι δε γονείς σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός αυτών των βαρεμένων που κτυπούν με το παραμικρό τα παιδιά τους αφού είναι άρρωστοι ψυχικά, κάνουν τις κότες και τα καλοπιάνουν.

Δάσκαλοι και καθηγητές είναι ευνουχισμένοι από την πολιτεία και όποιος τολμήσει να μιλήσει το πιθανότερο είναι να τιμωρηθεί ή να αλλάξει σχολείο, οι γονείς  είναι συχνά καταδότες στους εκπαιδευτές των παιδιών τους.

Τι πρέπει να γίνει ; μια σταδιακή αύξηση ελεγχόμενης τιμωρίας ίσως να ήταν στην σωστή κατεύθυνση, αλλά στην εποχή μας είναι δύσκολο.

Η όλη κατάσταση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις των δύο φύλων, το είχα γράψει πριν από 6-7 χρόνια.