Beatles : Η Ισπανία και το αντιπολεμικό film του John Lennon

Photo by Wikimedia Commons

Το ιστορικό αντιπολεμικό film "How I Won the War" 

Ήταν το 1966 όταν και ο John Lennon είπε την περιβόητη φράση για τους Beatles. "Τώρα είμαστε πιο διάσημοι και από τον Χριστό". Για ένα μήνα και όπως είναι λογικό οι αντιδράσεις ήταν πολύ μεγάλες, και μόνο όταν ο Lennon επισκέφτηκε την Ισπανία τα πράγματα ηρέμησαν λίγο. Ο θρύλος της μουσικής ταξίδεψε ως την Αλμερία για τα γυρίσματα του film "How I won the war". 

Η περιοχή ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνε ο Lennon ώστε να ηρεμήσει από το ιδιαίτερα απαιτητικό μέχρι τότε πρόγραμμα των Beatles, δοκιμάζοντας μάλιστα το πρώτο του project μακριά από τους συνοδοιπόρους τους. Την ίδια στιγμή, ο Paul McCartney ταξίδεψε με τη σύζυγο του στην Αφρική, ο George Harrison στην Ινδία, ενώ ο Ringo Starr πέρασε χρόνο με την οικογένεια του. Για τον Lennon, η ηθοποιία ήταν μια καινούρια περιπέτεια. Ο δε ρόλος του στην ταινία ήταν ειδικά γραμμένος για αυτόν και το αντιπολεμικό προφίλ που τότε άρχισε να καλλιεργεί. Ήταν μάλιστα και η στιγμή που θα καθιερώσει το χαρακτηριστικό του look, αυτό με τα ολοστρόγγυλα γυαλιά.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς δέχτηκε επίσκεψη από τον Ringo. Ήταν η στιγμή που η έμπνευση επέστρεψε και του χτύπησε την πόρτα, καθώς ο Lennon άρχισε τότε να συνθέτει ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των Beatles, το Strawberry Fields Forever. Η ταινία ολοκληρώθηκε, ωστόσο ο John είχε πρόβλημα με μια σκηνή όπου και πυροβολήθηκε 4 φορές, σαν να είχε προβλέψει το μαύρο ριζικό του. Παρά τις ανάμικτες κριτικές του How I Won the War, η ερμηνεία του Lennon κρίθηκε ικανοποιητική. 

Εκείνο το Νοέμβριο οι τέσσερις Beatles βρέθηκαν ύστερα από καιρό ξανά μαζί ώστε να συνθέσουν μουσική. Είχαν στις αποσκευές τους πλήθος διαφορετικών εμπειριών. Το αποτέλεσμα ήταν το συγκλονιστικό Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band. 

Σήμερα στην Αλμερία μπορείς κανείς να συναντήσει εκτός των άλλων ένα πανέμορφο άγαλμα του John Lennon. 

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας "How I Won the War":